Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Есенно-зимни плодове и зеленчуци, които ще се погрижат за здравето ви

Хранете се природосъобразно и тялото ще ви се отблагодари


Няма нищо по-хубаво от вкуса на ябълка през октомври и откъснато от лозето грозде. Да се ядат плодове и зеленчуци в сезона, когато са готови да ви дадат най-доброто от себе си, не е отживелица, а напротив - доста модерен подход към храната.

Все повече хора се връщат към този вид хранене, който е природосъобразен и без спор много по-здравословен. Дори не малка част от младите хора решават да се върнат на село и да създават продукция със собствените си ръце и да не разчитат на все по-малката и трудно намираща се българска стока по пазарите.

Заради това, че днес вече можем да ядем ягоди през декември, а марулите не са нещо необичайно и за февруари, със сигурност не обръщаме внимание кога действително плодовете и зеленчуците са в своя пик и сезон. Затова ще наблегнем на есенно-зимните им представители, за да сте готови още от утре да отгърнете нова страница и да започнете да се храните спрямо техния биологичен часовник.

Ябълки

Независимо дали похапвате ябълка за следобедна закуска, слагате я в салати и кексове или я печете просто с канела и мед, сега е най-точното време от годината, за да ѝ се насладите. Разновидностите от сортове им са толкова много, че няма как да задоволят всеки вкус.

Лесно ще разберете дали една ябълка е третирата с препарати, ако я разрежете и оставите настрани. Колкото по-бързо покафенее, толкова по-чиста от нитрати е тя.

Кухненска резачка за ябълки от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Vin Bouquet Кухненска резачка за ябълки

 

Цвекло

Специфичният землист вкус на цвеклото не допада на всеки, особено в сурово състояние. То обаче може да бъде приготвено по доста начини, които да го направят по-привлекателно и за най-големите скептици.

Когато си купувате цвекло, е важно да обърнете внимание на няколко неща: Само по себе си то трябва да е твърдо, да няма петна или други наранявания, а кората му да е гладка. Попаднете ли на цвекло с листа, те трябва да са свежи и зелени.

Ако решите да го готвите, най-лесният начин е да го сварите. Това става за около 10-15 мин. или докато омекне. Може да пъхнете зеленчука цял във фурната, като предварително го увиете във фолио. Печете го на 190 градуса и ще стане готов между 45-60 мин., в зависимост от това колко е голяма главата цвекло.

Резачка за плодове и зеленчуци от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Gefu Резачка за плодове и зеленчуци Spirelli XL - с държач-предпазител

 

Броколи

Толкова сме свикнали да виждаме броколи целогодишно в магазините за хранителни стоки, че вероятно не се замисляме кога е сезонът му. Този зеленчук от семейството на зелето е най-вкусен през есенно-зимния сезон.

Броколите са фантастични, когато са хрупкави, добре подправени и запечени, а не разварени до неузнаваемост. Най-простият начин да достигнем до техния приемлив вид е да накъсаме главата броколи на розички, които да сложим в тава, да полеем с мазнина и да изпечем във фурната.

Приставка за задушаване от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Gefu Приставка за задушаване Vitala

 

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле буди любопитството заради миниатюрния си размер. Вкусът му е землист и леко горчив, който влияе чудесно на апетита. Начините му на готвене са много. Може да се пече във фурната или на скарата, да се сотира или да се пържи. Тези възможности правят симпатичното мини зеле добра алтернатива за разнообразна гарнитура.

Пиковият период на брюкселското зеле е от август до края на март, въпреки че в днешно време може да се открие в магазините през цялата година. Хубаво негово качество е лесното му приготвяне, като обикновено мини зелките се готвят разполовени, но може и цели, ако са по-малки.

Тенджера с приставка за готвене на пара от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

KELA Тенджера с приставка за готвене на пара и капак Cailin - Ø 20 см. - 2,5 л

 

Ряпа

Ряпата изглежда като голяма репичка, изгубила част от цвета си. Различни нейни видове ще откриете лесно през есенно-зимния сезон. Почти всички са подходящи за салата, както традиционно се яде ряпата в България. В някои рецепти може да я срещнете сотирана или в пюрета и крем супи.

Универсално ренде от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Универсално ренде Click

 

Цикория

Цикорията прилича много на маруля, но интересните ѝ цветове ѝ придават индивидуалност. Тя също има различни видове, а това, с което се различава от другите листни салати е по-здравата си структура. Ето защо цикорията е издръжлива на термична обработка, запазвайки стуктурата си при печене и варене.

Заради горчивия си вкус тя се съчетава чудесно с мазнини, кисело и сол.

Комплект центрофуга за салата от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Gefu Комплект центрофуга за салата Speedwing и херметически капак

 

Червени боровинки

Плодовете на червената боровинка са малки и кръгли, с лъскава ципа и обикновено червени на цвят. Вкусът им е тръпчив и е препоръчително да има някакъв вид подсладител, когато се консумират.

Тези боровинки често се намират под формата на концентриран сок, сушени или замразени. По-рядко ще ги откриете пресни, но се срещат на по-големите пазари.

Първото нещо, с което се свързват този вид боровинки, е облекчаването на симптомите на цистит и други неразположения на пикочната система. Това е така, тъй като червените плодчета съдържат уникални фитонутриенти, способни да предотвратят прикрепянето на бактерии към лигавиците и пикочния мехур. Също така те са богати на витамините К, А, С, В и Е, съдържат магнезий, фосфор, фибри и антиоксиданти.

Малките червени плодчета са и чудесно допълнение в кулинарния свят. Техният вкус се съчетава идеално както със солени ястия, така и със сладостта на десертите.

Гевгир от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Гевгир / Съд за изцеждане Premio - Ø 27 см

 

Грозде

Щом заговорим за грозде, ще трябва да заговорим и за вино. Есента е сезонът на гроздобера и този подобен на бонбон плод е в своята стихия. Сортовете му са почти неизброими. Те приканват с големината на зърната, формата и вкуса си и се консумират по-скоро в сурово състояние, отколкото чрез термична обработка.

Гроздето се съчетава повече от добре със солени сирена. Поставените зрънца въху крекер с бри например и те ще се разпукат в устата ви като мини бомба сладост, която ще ви накара да се усмихнете от задоволство. Плодът също е подходящ за салати.

Комплект стъклени купи за храна от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Gefu Комплект от 3 бр. стъклени кутии за храна Milo

 

Пащърнак

Може да изглежда като блед братовчед на моркова, но пащърнакът е много по-сладък и универсален зеленчук от него.

Често се среща в крем супи, но в идеален да се направи на пюре, да се изпече, да се задуши или да се приготви хрупкав, както се правят пържените картофи.

Уред за пюриране на храна от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Gefu Уред за пюриране на храна Flotte Lotte

 

Чушки

Не замирише ли на печени чушки през есента, не я броим за есен. В българската традиционна кухня те са основен продукт, който се използва за супи, ястия с месо и без, за разядки, зимнина, салати и какво ли още не.

Може да си приготвите бърз сос от печени червени чушки, за който ще са ви необходими:

  • 4 червени чушки, нарязани на едро
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 2 скилидки чесън, непочистени от люспите
  • 2 с.л. зехтин
  • 2х400 г консерви с белени домати
  • 2 ч.л. червен винен оцет
  • 1 ч.л. кафява захар

Загрейте фурната на 190 градуса. В тава сложете чушките, лука, чесъна и зехтина. Разбъркайте добре с ръце. Печете 40 мин., след което прибавете и доматите, червения винен оцет и захарта. Запечете за още 20 мин. Когато зеленчуците са готови, смелете ги в кухненски робот до гладкост. Подсолете на вкус.

Резачка за жулиени от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Vin Bouquet Резачка за жулиени

 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Дайте оценка:

Тагове: ябълки боровинки чушки пащърнак грозде

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче