Всички добре познават това класическо френско ястие - картофения огретен. Тъй като е често предлаган в менютата на ресторантите у нас, особено в обедните часове, той се е превърнал в почти традиционно ястие.
Съществуват не малко рецепти за огретен, но с различни видове зеленчуци - карфиол, броколи, зеленолистни, тиквички и др. Надали сте си представяли, че зелето е също толкова подходящо да заеме основната част от ястието, особено когато се намираме в неговия сезон. Ако ви се иска да разнообразите рецептите с него, непременно трябва да опитате тази.
Нека видим от какво ще имате нужда.
Необходими продукти:
- 5 с.л. масло
- 1 ч.л. хлебни трохи
- 1 ч.л. пресен копър, наситнен
- 1 малка глава зеле, нарязана на едро
- 2 с.л. самонабухващо брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко
- Щипка черен пипер
- 1 камба, нарязана на ситно
- 1 ч.ч. настърган чедър
Начин на приготвяне:
- Разтопете три с.л. масло в тиган. Към него прибавете хлебните трохи и копъра. Сотирайте, докато хлябът придобие златист цвят. Оставете настрани.
- В голяма касерола или тенджера сварете зелето във вода, колкото да го покрие, за около 12 мин., докато омекне. Отцедете го и го прехвърлете в тава с подходящи размери.
- В същия съд, в който сварихте зелето, разтопете 2 с.л. масло на средна степен на котлона. Направете сос бешамел като запържите маслото, след което добавите бавно млякото. Бъркайте непрекъснато. Сосът трябва да се сгъсти. Тогава овкусете с пипера, прибавете камбата и чедъра. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи.
- Залейте зелето с готовия сос, поръсете с хлебните трохи и печете на 180 градуса за 20-25 мин.
- Сервирайте ястието топло и му се насладете.