Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Есенно: Огретен със зеле и чедър

Тази на пръв поглед нестандартна комбинация е повече от вкусна

20’ Подготовка
25’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Всички добре познават това класическо френско ястие - картофения огретен. Тъй като е често предлаган в менютата на ресторантите у нас, особено в обедните часове, той се е превърнал в почти традиционно ястие.

Съществуват не малко рецепти за огретен, но с различни видове зеленчуци - карфиол, броколи, зеленолистни, тиквички и др. Надали сте си представяли, че зелето е също толкова подходящо да заеме основната част от ястието, особено когато се намираме в неговия сезон. Ако ви се иска да разнообразите рецептите с него, непременно трябва да опитате тази.

Нека видим от какво ще имате нужда.

Необходими продукти:

  • 5 с.л. масло
  • 1 ч.л. хлебни трохи
  • 1 ч.л. пресен копър, наситнен
  • 1 малка глава зеле, нарязана на едро
  • 2 с.л. самонабухващо брашно
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • Щипка черен пипер
  • 1 камба, нарязана на ситно
  • 1 ч.ч. настърган чедър

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете три с.л. масло в тиган. Към него прибавете хлебните трохи и копъра. Сотирайте, докато хлябът придобие златист цвят. Оставете настрани.
  2. В голяма касерола или тенджера сварете зелето във вода, колкото да го покрие, за около 12 мин., докато омекне. Отцедете го и го прехвърлете в тава с подходящи размери.
  3. В същия съд, в който сварихте зелето, разтопете 2 с.л. масло на средна степен на котлона. Направете сос бешамел като запържите маслото, след което добавите бавно млякото. Бъркайте непрекъснато. Сосът трябва да се сгъсти. Тогава овкусете с пипера, прибавете камбата и чедъра. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи.
  4. Залейте зелето с готовия сос, поръсете с хлебните трохи и печете на 180 градуса за 20-25 мин.
  5. Сервирайте ястието топло и му се насладете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер зеле копър бяло брашно прясно мляко хляб чедър