Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Крал Огретен и няколко невероятно вкусни негови вариации

Вижте как да приготвите ястието по класическата френска рецепта


Огретенът е чудесно и лесно решение за вкусен обяд или вечеря през седмицата или през почивните дни. Това класическо френско ястие превръща обикновения зеленчук в изискана рецепта, пълна с вкусове, способни да развълнуват всяко небце.

В България познаваме най-вече огретена с картофи, в чийто начин на приготвяне ще открием балканска нотка и лека грубост. Класическата френска рецепта дава мекота, ефирност и невероятна пълнота във всяка хапка, благодарение на комбинацията от сирена, сметана и хрупкавия завършек на запечените до златисто картофи.

Освен, че в по-надолу ще откриете точно тази рецепта, сме ви подготвили още три невероятни разновидности на огретена, които включват тиквички, сьомга и дори карфиол.

Нека се потопим в това просто, но уникално по себе си ястие от кухнята на Франция и да му се насладим у дома с любимите хора.

Класически фрески огретен с картофи

Необходими продукти за 12 порции (приблизително):

  • 5 скилидки чесън
  • 1 с.л. обезсолено масло на стайна температура
  • 2 средно големи глави лук шалот, нарязани на четвъртини
  • 2 и ½ ч.ч. готварска сметана
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • Няколко стръка мащерка
  • 2 кг картофи, нарязани на много тънки филийки, с помощта на ренде мандолина
  • 100 г сирене Грюер, настъргано на ситно
  • 30 г сирене Пармезан, настъргано на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 160 градуса.
  2. Разрежете една скилидка чесън наполовина и натъркайте с нея съда, в който ще печете огретена. Намажете го след това с масло.
  3. Сложете шалота и сметаната, солта, черния пипер, мащерката, почистена от стръкчетата, и останалите четири скилидки чесън в малка тенджера на слаб огън да се задушат. Гответе докато лукът и чесънът омекнат добре, около 15-20 мин. Оставете сместа да се охлади леко, след което я прехвърлете в блендер и я разбийте до гладкост.
  4. Подредете картофите в тавата под 45 градусов ъгъл, което ще гарантира, че ще се сготвят равномерно - отвътре ще са сочни, а отвън - с хрупкава коричка.
  5. Изсипете сметановата смес върху картофите и покрийте съда плътно с фолио.
  6. Печете, докато картофите омекнат и станат кремообразни, около 60-75 мин. Извадете от фурната и оставете ястието да се охлади.
  7. Преместете решетката на фурната на най-високата позиция. Отстранете фолиото от тавата и поръсете картофите с двата вида серена.
  8. Печете до златисто, около 5-10 мин. Сервирайте огретена с пресни листенца мащерка.

Огретен със сьомга и спанак

Необходими продукти за 6 порции:

  • 1.2 кг пресен спанак
  • 15 г масло
  • 6 филета сьомга без кожа, около 140 г всяко
  • 300 мл готварска сметана с висока масленост (25-30%)

Начин на приготвяне:

  1. Задушете спанака в тенджера с няколко супени лъжици вода за 5-8 мин. За посоченото количество спанак ще ви е необходим много голям съд. Ако не разполагате с такъв, сгответе го на два пъти.
  2. Когато спанакът е готов, прехвърлете го в гевгир, за да се отцеди и го оставете да изстисне (може да го разстелите в по-голяма чиния, така ще стане по-бързо).
  3. Изстискайте излишната вода от него с ръце. Тази стъпка е наистина важна, в противен случай сосът ще стане воднист.
  4. Накълцайте спанака. Разтопете маслото в тенджера и внимателно го сложете в съда. Подправете с черен пипер и сол.
  5. Загрейте фурната на 160 градуса или на 140, ако ползвате вентилатора ѝ. Сложете спанака на дъното на тава, с големина около 30х20 см, след това върху него подредете филетата сьомга.
  6. Загрейте сметаната в малък съд, без да завира. Изсипете я върху сьомгата и спанака. Печете 35 мин., или докато рибата се запече и сметаната шупне.

Огретен с карфиол и четири вида сирена

Необходими продукти за 8-10 порции:

  • 2 глави карфиол
  • 120 г топка моцарела, нарязана на филийки
  • 200 г сирене Грюер или чедър, настъргано
  • 30 г хрупкав лук (пакетиран или домашно приготвен)

За соса:

  • 25 г масло
  • 25 г брашно
  • 300 г пълномаслено прясно мляко
  • 30 г английска горчица
  • 100 г крема сирене
  • 1 с.л. трюфелово олио (по желание)
  • 100 г пармезан, настърган на ситно

Начин на приготвяне:

  1. За да приготвите соса, разтопете маслото в плитка тенджера. Когато започне да цвърчи, разбъркайте в него брашното, за да направите паста. Гответе около минута, след което постепенно добавете млякото и бъркайте до получаването на гладък сос.
  2. В соса прибавете горчицата, крема сиренето, трюфеловото олио (ако ще го използвате) и пармезана и гответе на слаб огън, докато се сместа се сгъсти. Подправете с черен пипер.
  3. Загрейте фурната на 140 градуса или на 120, ако използвате вентилатора ѝ. Почистете карфиола от листата и го нарежете на стекове. За целта, сложете главата карфиол на дъска за рязане, като стеблото трябва да е насочено към вас. С помощта на остър нож направете няколко смели вертикални резена, като внимавате парчетата да не са много тънки. Не се притеснявайте, че станат несъвършени. Всички парчета от карфиола ще бъдат употребени.
  4. Сглобете ястието на принципа на лазанята - изсипете в голяма тавата ¼ от соса със сирена и го разстелете. След което добавете половината от карфиола. Повторете процеса, като завършите с дебел слой сос. Отгоре разпределете моцарелата, сиренето Грюер и хрупкавия лук.
  5. Печете ястието за 1 час и 30-45 мин., докато сиренето стане златисто и карфиолът омекне, но не стане на каша.
  6. След като огретенът е готов, оставете го да изстине за 10 мин. преди да го поднесете.

Доматен огретен с тиквички

Необходими продукти за 2-4 порции:

  • 2 средно големи тиквички, нарязани на кръгчета с дебелина ½ см
  • 1 с.л. зехтин, плюс допълнително за поръсване
  • 400 г пресни или консервирани домати на кубчета, разбити в блендер
  • 1 скилидка чесън
  • Шепа пресен босилек
  • 50 г царевично брашно
  • 50 г бяло брашно
  • 1 голямо яйце, разбито
  • 225 г прясна моцарела, нарязана на кръгчета
  • 10 г пармезан
  • 50 г галета

Начин на приготвяне:

  1. Поръсете тиквичките с щипка сол и ги оставете за 10 минути. Изстискайте ги от излишната вода внимателно.
  2. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган с незалепващо покритие, а в него сложете чесъна и доматите. Гответе на среден огън, докато се сгъстят, около 5 мин., като разбърквате. Накъсайте в тях босилека и подправете със сол и черен пипер.
  3. Загрейте фурната до 200 градуса и намаслете тавата за печене. Смесете царевичното и бялото брашно в купа. Вече изстисканите от водата тиквички потопете половината от тях първо в яйцето, след което в комбинираните брашна и ги наредете на един пласт на дъното на съда. Отгоре поставете няколко резена моцарела, последвани от слой доматен сос. Редувайте отново с тиквичките, моцарелата и соса.
  4. Смесете пармезана с галетата, след което ги разпръснете върху готовия огретен.
  5. Полейте с малко зехтин и печете ястието 40-45 мин., до получаването на златиста коричка.

Дайте оценка:

Тагове: чесън картофи готварска сметана карфиол спанак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче