Огретенът е чудесно и лесно решение за вкусен обяд или вечеря през седмицата или през почивните дни. Това класическо френско ястие превръща обикновения зеленчук в изискана рецепта, пълна с вкусове, способни да развълнуват всяко небце.
В България познаваме най-вече огретена с картофи, в чийто начин на приготвяне ще открием балканска нотка и лека грубост. Класическата френска рецепта дава мекота, ефирност и невероятна пълнота във всяка хапка, благодарение на комбинацията от сирена, сметана и хрупкавия завършек на запечените до златисто картофи.
Освен, че в по-надолу ще откриете точно тази рецепта, сме ви подготвили още три невероятни разновидности на огретена, които включват тиквички, сьомга и дори карфиол.
Нека се потопим в това просто, но уникално по себе си ястие от кухнята на Франция и да му се насладим у дома с любимите хора.
Класически фрески огретен с картофи
Необходими продукти за 12 порции (приблизително):
- 5 скилидки чесън
- 1 с.л. обезсолено масло на стайна температура
- 2 средно големи глави лук шалот, нарязани на четвъртини
- 2 и ½ ч.ч. готварска сметана
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- Няколко стръка мащерка
- 2 кг картофи, нарязани на много тънки филийки, с помощта на ренде мандолина
- 100 г сирене Грюер, настъргано на ситно
- 30 г сирене Пармезан, настъргано на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 160 градуса.
- Разрежете една скилидка чесън наполовина и натъркайте с нея съда, в който ще печете огретена. Намажете го след това с масло.
- Сложете шалота и сметаната, солта, черния пипер, мащерката, почистена от стръкчетата, и останалите четири скилидки чесън в малка тенджера на слаб огън да се задушат. Гответе докато лукът и чесънът омекнат добре, около 15-20 мин. Оставете сместа да се охлади леко, след което я прехвърлете в блендер и я разбийте до гладкост.
- Подредете картофите в тавата под 45 градусов ъгъл, което ще гарантира, че ще се сготвят равномерно - отвътре ще са сочни, а отвън - с хрупкава коричка.
- Изсипете сметановата смес върху картофите и покрийте съда плътно с фолио.
- Печете, докато картофите омекнат и станат кремообразни, около 60-75 мин. Извадете от фурната и оставете ястието да се охлади.
- Преместете решетката на фурната на най-високата позиция. Отстранете фолиото от тавата и поръсете картофите с двата вида серена.
- Печете до златисто, около 5-10 мин. Сервирайте огретена с пресни листенца мащерка.
Огретен със сьомга и спанак
Необходими продукти за 6 порции:
- 1.2 кг пресен спанак
- 15 г масло
- 6 филета сьомга без кожа, около 140 г всяко
- 300 мл готварска сметана с висока масленост (25-30%)
Начин на приготвяне:
- Задушете спанака в тенджера с няколко супени лъжици вода за 5-8 мин. За посоченото количество спанак ще ви е необходим много голям съд. Ако не разполагате с такъв, сгответе го на два пъти.
- Когато спанакът е готов, прехвърлете го в гевгир, за да се отцеди и го оставете да изстисне (може да го разстелите в по-голяма чиния, така ще стане по-бързо).
- Изстискайте излишната вода от него с ръце. Тази стъпка е наистина важна, в противен случай сосът ще стане воднист.
- Накълцайте спанака. Разтопете маслото в тенджера и внимателно го сложете в съда. Подправете с черен пипер и сол.
- Загрейте фурната на 160 градуса или на 140, ако ползвате вентилатора ѝ. Сложете спанака на дъното на тава, с големина около 30х20 см, след това върху него подредете филетата сьомга.
- Загрейте сметаната в малък съд, без да завира. Изсипете я върху сьомгата и спанака. Печете 35 мин., или докато рибата се запече и сметаната шупне.
Огретен с карфиол и четири вида сирена
Необходими продукти за 8-10 порции:
- 2 глави карфиол
- 120 г топка моцарела, нарязана на филийки
- 200 г сирене Грюер или чедър, настъргано
- 30 г хрупкав лук (пакетиран или домашно приготвен)
За соса:
- 25 г масло
- 25 г брашно
- 300 г пълномаслено прясно мляко
- 30 г английска горчица
- 100 г крема сирене
- 1 с.л. трюфелово олио (по желание)
- 100 г пармезан, настърган на ситно
Начин на приготвяне:
- За да приготвите соса, разтопете маслото в плитка тенджера. Когато започне да цвърчи, разбъркайте в него брашното, за да направите паста. Гответе около минута, след което постепенно добавете млякото и бъркайте до получаването на гладък сос.
- В соса прибавете горчицата, крема сиренето, трюфеловото олио (ако ще го използвате) и пармезана и гответе на слаб огън, докато се сместа се сгъсти. Подправете с черен пипер.
- Загрейте фурната на 140 градуса или на 120, ако използвате вентилатора ѝ. Почистете карфиола от листата и го нарежете на стекове. За целта, сложете главата карфиол на дъска за рязане, като стеблото трябва да е насочено към вас. С помощта на остър нож направете няколко смели вертикални резена, като внимавате парчетата да не са много тънки. Не се притеснявайте, че станат несъвършени. Всички парчета от карфиола ще бъдат употребени.
- Сглобете ястието на принципа на лазанята - изсипете в голяма тавата ¼ от соса със сирена и го разстелете. След което добавете половината от карфиола. Повторете процеса, като завършите с дебел слой сос. Отгоре разпределете моцарелата, сиренето Грюер и хрупкавия лук.
- Печете ястието за 1 час и 30-45 мин., докато сиренето стане златисто и карфиолът омекне, но не стане на каша.
- След като огретенът е готов, оставете го да изстине за 10 мин. преди да го поднесете.
Доматен огретен с тиквички
Необходими продукти за 2-4 порции:
- 2 средно големи тиквички, нарязани на кръгчета с дебелина ½ см
- 1 с.л. зехтин, плюс допълнително за поръсване
- 400 г пресни или консервирани домати на кубчета, разбити в блендер
- 1 скилидка чесън
- Шепа пресен босилек
- 50 г царевично брашно
- 50 г бяло брашно
- 1 голямо яйце, разбито
- 225 г прясна моцарела, нарязана на кръгчета
- 10 г пармезан
- 50 г галета
Начин на приготвяне:
- Поръсете тиквичките с щипка сол и ги оставете за 10 минути. Изстискайте ги от излишната вода внимателно.
- Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган с незалепващо покритие, а в него сложете чесъна и доматите. Гответе на среден огън, докато се сгъстят, около 5 мин., като разбърквате. Накъсайте в тях босилека и подправете със сол и черен пипер.
- Загрейте фурната до 200 градуса и намаслете тавата за печене. Смесете царевичното и бялото брашно в купа. Вече изстисканите от водата тиквички потопете половината от тях първо в яйцето, след което в комбинираните брашна и ги наредете на един пласт на дъното на съда. Отгоре поставете няколко резена моцарела, последвани от слой доматен сос. Редувайте отново с тиквичките, моцарелата и соса.
- Смесете пармезана с галетата, след което ги разпръснете върху готовия огретен.
- Полейте с малко зехтин и печете ястието 40-45 мин., до получаването на златиста коричка.