Как се прави:
- Поставете тенджера на котлона и я загрейте на умерен огън. Разтопете 100 г краве масло.
- Добавете 100 г брашно и го бъркайте непрекъснато за 3-4 мин.
- Добавете на порции 1 л прясно мляко, като разбърквате непрекъснато. Никога не го правете наведнъж, за да не се образуват бучки.
- След сипването на малко мляко и получаването на еднородна консистенция, повтаряте процедурата. Ето тук е тънкият момент при правенето на бешамела!
- Когато сте изсипали цялото мляко и сместа стане копринено гладка, оставете я да започне да къкри и я свалете от котлона.
- Посолете я и я овкусете с черен пипер и настъргано индийско орехче.
- Добавете 100 г настъргано твърдо сирене от типа на моцарелата. Разбъркайте соса и го оставете малко да изстине.
- Време е да прибавите и два жълтъка и да разбъркате соса отново.
- И ето, че сте готови с универсален бешамел, който ще ви послужи за много видове ястия. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- краве масло
- 1 л прясно мляко
- сол
- черен пипер
- настъргана моцарела или друго твърдо сирене
- два жълтъка
- индийско орехче
ИЗБРАНО