Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как се прави сос бешамел

Той е универсален и много популярен, но много хора го правят грешно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
0’ Подготовка
7’ Време за готвене
8 Порции
3 Трудност

Как се прави:

  1. Поставете тенджера на котлона и я загрейте на умерен огън. Разтопете 100 г краве масло.
  2. Добавете 100 г брашно и го бъркайте непрекъснато за 3-4 мин.
  3. Добавете на порции 1 л прясно мляко, като разбърквате непрекъснато. Никога не го правете наведнъж, за да не се образуват бучки.
  4. След сипването на малко мляко и получаването на еднородна консистенция, повтаряте процедурата. Ето тук е тънкият момент при правенето на бешамела!
  5. Когато сте изсипали цялото мляко и сместа стане копринено гладка, оставете я да започне да къкри и я свалете от котлона.
  6. Посолете я и я овкусете с черен пипер и настъргано индийско орехче.
  7. Добавете 100 г настъргано твърдо сирене от типа на моцарелата. Разбъркайте соса и го оставете малко да изстине.
  8. Време е да прибавите и два жълтъка и да разбъркате соса отново.
  9. И ето, че сте готови с универсален бешамел, който ще ви послужи за много видове ястия. Да ви е сладко!

Необходими продукти:

  • краве масло
  • 1 л прясно мляко
  • сол
  • черен пипер
  • настъргана моцарела или друго твърдо сирене
  • два жълтъка
  • индийско орехче

Дайте оценка:

Тагове: краве масло черен пипер яйца бяло брашно прясно мляко индийско орехче сирене моцарела

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче