Брюкселското зеле буди любопитството заради миниатюрния си размер. Вкусът му е землист и леко горчив, който влияе чудесно на апетита. Начините му на готвене са много. Може да се пече във фурната или на скарата, да се сотира или да се пържи. Тези възможности правят симпатичното мини зеле добра алтернатива за разнообразна гарнитура.
Брюкселското зеле спада към рода на броколите, карфиола и големия си брат - зелето. Пъпките, или главите на растението, растат на дебели стъбла, които се обират ръчно и с помощта на машини. Цветът на зрелите екземпляри е от светло към тъмнозелен.
Пиковият период на брюкселското зеле е от август до края на март, въпреки че в днешно време може да се открие в магазините през цялата година. Хубаво негово качество е лесното му приготвяне, като обикновено мини зелките се готвят разполовени, но може и цели, ако са по-малки. Тук обаче трябва да подчертаем дебело една особеност - не ги преварявайте. Освен, че така стават с кашкава текстура и безвкусни, тези симпатични на вид зелчици започват да миришат доста неприятно на сяра. Затова, какъвто и начин на готвене да изберете, трябва да уцелите точния момент да го отстраните от печката, когато са леко твърди и ярко зелени.
Един от най-добрите методи за приготвяне на брюкселско зеле е печенето или сотирането. Така то има възможност да се карамелизира, с което ще разкрие сладостта си. На фурна може да го сготвите лесно като го разполовите, поръсите със зехтин и сол и го изпечете на 200 градуса за 20 минути. Ако искате да използвате метода на сотирането, достатъчно е отново да разрежете мини зелките наполовина, да ги сложите в горещ тиган на котлона на средна степен за около 5-10 минути, докато омекнат и станат хрупкави.
Брюкселското зеле се съчетава добре с различни мазнини и масла, а комбинацията му с бекон е доста популярна, тъй като опушеността на месото се връзва чудесно с землистия, леко горчив вкус на зелето.
Да обърнем внимание, че този зеленчук е богат източник на витамин С и К, като само той е способен да осигури 100% от тях, нужни на тялото ни за ден. Макар и да не е любимо на мнозина, брюкселското зеле е чудесен спътник в здравословния живот, а към него ни дели само една стъпка, за да го включим в дневното си меню - просто да се научим да си го приготвяме правилно.
Златисто брюкселско зеле с чесън
Необходими продукти:
- 500 г брюкселско зеле
- 3 с.л. зехтин
- 2 големи скилидки чесън, нарязани на филийки
- ¼ с.л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Почистете главичките зеле от пожълтелите листа и ги разполовете. Преместете ги в купа.
- Запържете скилидките чесън за няколко минути, до придобиването на златист цвят.
- Сложете зехтина върху брюкселското зеле, поръсете го с чесъна на прах, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
- Изсипете зелето в тава и печете за около 20 мин., като през това време разклащайте тавата от време на време. Обърнете брюкселското зеле и печете за още 10-15 мин.
Паста с брюкселско зеле
Необходими продукти:
- 1 и ½ с.л. сол
- 340 г паста пене
- 230 г брюкселско зеле
- 2 с.л. слънчогледово олио или зехтин
- 2 скилидки чесън, смачкани
- ¼ ч.л. лют червен пипер на люспи
- 2 големи яйца
- 240 г твърдо сирене - Пекорино или Пармезан
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според описанието на опаковката, като към водата прибавите непълна с.л. сол.
- През това време пригответе брюкселското зеле. Почистете зелчиците от покафенелите и пожълтели листа и нарежете главичките на кръгчета.
- Загрейте тиган на средна степен, сложете олиото или зехтина, след това чесъна и лютия пипер.
- Към тях прибавете нарязаното вече брюкселско зеле и половин с.л. сол.
- Гответе всичко, докато зелето омекне, което трябва да ви отнеме около 3 минути.
- В голяма купа разбийте яйцата. Добавете сиренето и разбъркайте, докато съставките се смесят добре.
- След като сте сварили пастата, отцедете я от водата и веднага я сложете при яйчената смес, докато все още е много гореща. Така яйцата ще се сготвят добре и ще елиминирате риска за здравето.
- Изсипете в купата и брюкселското зеле, разбъркайте отново и овкусете допълнително при нужда с още сирене и лют пипер.