Аспержите имат уникалното свойство, както и доста други зеленчуци, че могат да бъдат сготвени в замразено състояние, което значително намалява времето в кухнята. А пък резултатът е винаги вкусен, сочен и много ароматен. Но още по-хубаво е, че за целта могат да се използват няколко различни похвата според уредите, с които разполагате в кухнята.
Във фурната
Замразените аспержи се слагат върху хартия за печене в плитка тава и се овкусяват със сол, черен пипер, зехтин, чили или сушени чушки. Могат да се добавят и други смеси от подправки по желание. Слагат се в предварително загрята фурна на 220 градуса и се пекат до желаната готовност. Добре стръковете да не се подреждат, опрени един в друг, а да имат малко "въздух" помежду си, както и да не се подрязват дебелите краища. Около 15 мин. са напълно достатъчни.
В микровълнова печка
Тук важното е да не се слагат по много аспержи наведнъж. Най-добре е 4-5 стръка да се увият в леко навлажнена кухненска хартия. Две такива порции могат лесно да се съберат в микровълновата печка. Пускат се на силна степен за 5 мин. и се овкусяват след изваждане с подправки по избор.
На тиган
Съдът се загрява много добре на умерен котлон и с малко мазнина на дъното се запържват замразените аспержи от всички страни. Хубавото на този метод е, че подправките могат да се добавят още по време на пърженето. Използвайте черен пипер, сол, чили и няколко капки балсамов оцет. Времето за готвене тук е около 15 мин.
На грил
Замразените аспержи се слагат в купа или тавичка и се поръсват със зехтин или олио. Овкусяват се с черен пипер, сол, наситнен чесън и чили. Грилът се загрява и аспержите се слагат на решетката. По този начин те стават много бързо - около 3-4 минути на страна. Трябва и да се следят, защото по-тънките стръкчета могат да изгорят.