Аспержите могат да се нарекат пролетно съкровище, тъй като със своя деликатен вкус внасят изтънченост във всяко ястие. Те са определяни също и като господарите на зеленчуците, при това не само заради кулинарния си престиж. Печелят това звание по-скоро от вниманието, което изискват.
Можем да им се наслаждаваме главно в периода от април до юни, въпреки че някои сортове се откриват и до юли. За да разгърнете потенциала им обаче, е необходимо да знаете как да ги подготвите преди готвене.
Зелените аспержи са по-малко жилави, за разлика от своите бели братя. Те не изискват задължително белене, но това не означава, че не бива да им се обръща също толкова внимание.
Подготовката
Важно е да ги огледате добре преди готвене. Под малките листенца, намиращи се по стъблото, е възможно да се крие пръст, затова е добре да ги измиете внимателно. Никой не обича да хруска песъчинки.
Другото, което не бива да пропускате, е да отстраните твърдата част в края на аспержите. Тя е дълга около сантиметър. Става лесно и без много усилия с остър нож. Ако след отрязването се появят влакна, обелете долната част на стъблата.
Изборът
За да сте сигурни, че ще попаднете на пресни и вкусни аспержи, е важно да ги огледате внимателно.
Изберете такива, които са твърди на допир, имат гладка повърхност и свеж вид. Връхчетата им трябва да са щръкнали нагоре и в никакъв случай клюмнали. Това показва, че са съхранявани качествено.
Основата на аспержите също не трябва да е прекалено суха. Следете за кафяви петна по стъблата, които подсказват, че са вече негодни за ядене.
Спазвайки тези прости правила, вие ще си гарантирате невероятен вкус всеки път, когато купувате аспержи. И не забравяйте да им се насладите сега, тъй като само след месец свършва сезонът им.
Ако сте се вдъхновили, изпробвайте някоя от нашите рецепти със зелени аспержи.