Аспержите са много полезни, но за жалост не чак толкова популярни по нашите ширини. За онези, които обаче искат да пробват да си сготвят нещо с този здравословен зеленчук, ето една класическа рецепта.
Необходими продукти:
- 500 г аспержи
- сол
- 4 с.л. бял балсамов оцет
- 2 яйца
За соса:
- 100 г масло
- 2 жълтъка
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. бял балсамов оцет
- сол
- черен пипер
За сервиране:
- сол
- черен пипер
- прясна мащерка
Начин на приготвяне:
- Поставете тенджера с вода на силен огън и добавете малко сол. Оставете водата да заври.
- Отстранете дръжките на аспержите и ако кожата им е жилава, обелете ги с белачка. Пуснете ги във врящата вода за 3-4 минути.
- Извадете ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в купа със студена вода, за да не се разварят, както и за да запазят яркия си цвят. Сложете ги върху кухненска хартия и ги оставете да се отцедят.
- Върнете тенджерата с водата обратно върху котлона, но на слаб огън.
- Вземете 2 чаши и добавете 1 супена лъжица балсамов оцет във всяка. След това чукнете по едно яйце във всяка чаша.
- Добавете останалата част от балсамовия оцет в съда с водата и използвайте черпак, за да разбъркате, така че в центъра на тенджерата да се получи лек водовъртеж.
- Използвайки двете си ръце, едновременно изсипете яйцата в тенджерата и ги оставете да се забулят за около 4-5 минути.
Сосът:
- Загрейте тиган на среден огън и сложете маслото. Оставете го да се разтопи, докато не започне леко да къкри.
- Изсипете жълтъците, горчицата, солта и черния пипер в кухненски робот и ги разбийте до получаване на хомогенна смес.
- Към тази смес добавете и горещото масло и включете робота отново, докато съставките образуват гъст сос.
При сервиране:
- Сложете аспержите в плоска чиния и ги намажете с малко разтопено масло, поръсете ги със сол и черен пипер.
- Отгоре поставете забулените яйца, а соса можете да сервирате или в отделна купа, или пък с него да полеете самото ястие.
- Гарнирайте с черен пипер и прясна мащерка.