Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Аспержи със забулени яйца и сос "Холандез"

Опитайте този лек и здравословен обяд

0’ Подготовка
10’ Време за готвене
1 Порции
1 Трудност

Аспержите са много полезни, но за жалост не чак толкова популярни по нашите ширини. За онези, които обаче искат да пробват да си сготвят нещо с този здравословен зеленчук, ето една класическа рецепта.

Необходими продукти:

  • 500 г аспержи
  • сол
  • 4 с.л. бял балсамов оцет
  • 2 яйца

За соса:

  • 100 г масло
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. бял балсамов оцет
  • сол
  • черен пипер

За сервиране:

  • сол
  • черен пипер
  • прясна мащерка

Начин на приготвяне:

  1. Поставете тенджера с вода на силен огън и добавете малко сол. Оставете водата да заври.
  2. Отстранете дръжките на аспержите и ако кожата им е жилава, обелете ги с белачка. Пуснете ги във врящата вода за 3-4 минути.
  3. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в купа със студена вода, за да не се разварят, както и за да запазят яркия си цвят. Сложете ги върху кухненска хартия и ги оставете да се отцедят.
  4. Върнете тенджерата с водата обратно върху котлона, но на слаб огън.
  5. Вземете 2 чаши и добавете 1 супена лъжица балсамов оцет във всяка. След това чукнете по едно яйце във всяка чаша.
  6. Добавете останалата част от балсамовия оцет в съда с водата и използвайте черпак, за да разбъркате, така че в центъра на тенджерата да се получи лек водовъртеж.
  7. Използвайки двете си ръце, едновременно изсипете яйцата в тенджерата и ги оставете да се забулят за около 4-5 минути.

Сосът:

  1. Загрейте тиган на среден огън и сложете маслото. Оставете го да се разтопи, докато не започне леко да къкри.
  2. Изсипете жълтъците, горчицата, солта и черния пипер в кухненски робот и ги разбийте до получаване на хомогенна смес.
  3. Към тази смес добавете и горещото масло и включете робота отново, докато съставките образуват гъст сос.

При сервиране:

  1. Сложете аспержите в плоска чиния и ги намажете с малко разтопено масло, поръсете ги със сол и черен пипер.
  2. Отгоре поставете забулените яйца, а соса можете да сервирате или в отделна купа, или пък с него да полеете самото ястие.
  3. Гарнирайте с черен пипер и прясна мащерка.

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол черен пипер горчица яйца балсамов оцет аспержи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче