Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Любимият зеленчук на Краля Слънце - аспержите


Аспержите - предвестникът на пролетта.

С този фин дар от природата можете да си приготвите ароматно зеленчуково ястие, а защо не и да го сложите в паста или киш.

Зеленчукът примамва със своята елегантност и интересни разновидности. Сред най-разпространените са зелените, белите и виолетовите аспержи, чиято индивидуалност не се отнася само до цвета им. И трите вида се различават по текстура, вкус, среда на развитие и последно, но не по важност, по начина на приготвяне, който да извлече максимално вкусовите им качества.

Аспержите присъстват на трапезата на хората повече от 2 хил. години. За известно време забравени, те са преоткрити от френския крал Луи XIV през 18 век. Тези зеленчуци успяват да го впечатлят именно с интересния си вкус, благодарение на който се сдобиват с прозвището "кралски зеленчук".

Малцина знаят, че в началото на миналия век България се е нареждала на първо място сред производителите на аспержи в Европа. След промените през 1944 г. обаче хрупкавият зеленчук е набеден за буржоазно ястие и бива изведен от българския пазар. За щастие, днес вече отново можем да се похвалим с продукция от аспержи в страната ни, благодарение на млади фермери.

Най-разпространеният сорт в по-голямата част от света са зелените аспержи. Лилавите им братя се срещат повече в Италия, но както те, така и белият вид могат да се открият по фермерските базари през пролетта.

За разлика от зелените и лилавите, белите аспержи се отглеждат под земята. Те спокойно могат да бъдат наречени албиноси, тъй като не произвеждат зеления пигмент хлорофил.

За да запазят цвета си, след като бъдат извадени от почвата, тези аспержи не трябва да имат допир със слънчевата светлина. Затова обикновено се съхраняват на тъмни места или биват покривани със земя.

Белият сорт аспержи са с леко горчив вкус, докато зелените имат тревиста нотка. Лилавите пък впечатляват с ореховия си характер и със сладостта си, причината за която се крие в по-големия процент захар в стъблата им. Интересният им цвят се дължи на водоразтворимите цветни пигменти антоцианини, които освен, че допринасят за ярките багри на растенията, са мощни антиоксиданти.

Съществуващите видове аспержи в природата наброяват около 3 хил. вида, но най-често срещаните ядливи сортове са именно зелените, белите и лилавите. Те са много добър източник на натрий и калий, лекуват подуване на корема, артрит и ревматизъм. Освен това аспержите се грижат за имунната ни система, като набавят добро количество витамин Е, който се грижи в борбата със свободните радикали. За да се увеличи полезният им ефект и по-доброто усвояване на витамина, препоръчително е тези зеленчуци да се консумират със зехтин.

Добрите ползи, които носят аспержите за тялото ни, не спират до тук. Те борят успешно махмурлука, тъй като помагат на черния дроб да преработи по-бързо токсините, повдигат настроението, благодарение на витамините от група В, и поддържат храносмилателната ни система в отлично здраве заради богатото съдържание на инулин.

Белите, зелените и лилавите аспержи могат да се приготвят по едни и същи начини - печени на скара и във фурната, сотирани, бланширани, сурови в салата. Трябва да имате предвид обаче, че белите са с по-дебели дръжки и по-влакнеста структура. Поради тази причина ви съветваме първо да ги обелите преди да прибегнете към готвенето им.

Този сорт е изключително вкусен на скара, въпреки че в страните от Европа ще го срещнете по-скоро в задушен вид, полят с разтопено масло или поднесен със сос "Холандез".

Ако искате да внесете колорит на масата и да поднесете в едно ястие бели и зелени аспержи, добре е да ги сготвите отделно.

Може да претърпите известно разочарование, но след топлинна обработка лилавите аспержи придобиват зелен цвят, така че няма как да имате и трите цвята в една чиния. Единственият начин да го постигнете е да ги комбинирате в салата сурови с други вкусни зеленчуци.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло аспержи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче