Необходими продукти:
- 800 г кайма смес
- 1 глава кромид лук
- 3 скилидки чесън
- 2 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. черен пипер, млян
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 4 питки с "джоб"
- 4 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. майонеза
- 1/2 ч.л. кимион
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- Лукът и чесънът се наситняват и се прехвърлят в купа, заедно с мляното месо.
- Добавят се солта, червеният и черният пипер, както и содата. Каймата се омесва с ръце.
- От нея се оформят малки топки, които се слагат върху дъска и се разточват с длан в продълговата форма.
- Чевапчéтата трябва по правило са с 2-3 пръста по-къси от нашенските класически кебапчета.
- Загрява се добре един грил тиган, в който се сипват 2 с.л. зехтин.
- Чевапчéтата се запържват от всички страни до получаване на хрупкава коричка и се изваждат върху кухненска хартия, а да се отцедят от мазнината.
- В купа се смесват малко зехтин, кимион, майонеза и кисело мляко в съотношение 1:2. Тези продукти се разбъркват до получаването на гладък сос.
- В джооб-питките се слагат по 1-2 с.л. от майонезено млечния сос и вътре се пъхат по 2-3 от чевапчéтата.