Едно от любимите места на холивудската икона Мерилин Монро - Gino of Capri - някога се е намирало на 780 Lexington Avenue в Ню Йорк. Със своите яркочервени стени, покрити със зеброви шарки, снежнобели покривки и автентични италиански ястия, ресторантът, известен на галено просто като Gino"s, затваря врати на 29 май 2010 г. Но през 50-те години, когато русокосата звезда живее в Ню Йорк, често може да бъде забелязана там - понякога сама, понякога в компанията на втория си съпруг, легендата на бейзбола Джо Димаджо. Монро е била запален почитател на ресторанта и по-късно дори води третия си съпруг - драматурга Артър Милър, на същото място.
Италианският ресторант носи името на своя основател Джино А. Чирчиело. През 1980 г. той е продаден на служителите Майкъл Миеле, Сал Дория и Марио Лавиано, но духът му остава почти непроменен от времето, когато Мерилин е била сред редовните гости. Според справочниците на Zagat от началото на 2000-те години, Gino"s сякаш е "замръзнал" в 40-те - дори менюто е останало същото десетилетия наред.
Актрисата от The Seven Year Itch далеч не е била единствената знаменитост, която се е хранила там. Ресторантът е бил сред предпочитаните и от Франк Синатра, Тони Бенет и Ед Съливан. Синатра, близък приятел на Монро, вероятно я е завел за първи път именно в Gino"s по време на някое от многобройните ѝ посещения в Ню Йорк. Макар да няма точни данни кои ястия е обичала, можем да предположим, че сред фаворитите ѝ са били прочутите спагети с доматен сос или телешкото пиката - класики, които отлично пасват на вкуса ѝ и любовта ѝ към месото.
Gino of Capri - символ на едно по-просто време
Ресторантът отваря врати през 1945 г. и в изданието на Zagat от 2009 г. е наречен "италиански боен кон", по данни на New York Times. Макар че Gino"s вече не съществува, страницата му в Yelp все още е активна и държи рейтинг от 4 звезди. Клиенти си спомнят, че известният му доматен сос е имал вкус "като излязъл от истинска италианска кухня". Атмосферата е била описвана като "нежен спомен за едно по-просто и невинно време". Но както показва историята, единствената константа е промяната.
След 2001 г. Gino"s започва да среща сериозни трудности. Основателят Джино Чирчиело умира същата година, а след атентатите от 11 септември ресторантът губи голяма част от клиентите си.
Голямата рецесия през 2008 г. нанася още един тежък удар, а през 2009 г. върху бизнеса се стоварват редица проблеми, включително и увеличение на наема с цели 8000 долара на месец. В крайна сметка ресторантът затваря завинаги и е заменен от сладкарница за къпкейкове Sprinkles, която също вече е в историята.
И все пак спомените за Gino"s остават. Той продължава да се обсъжда като символ на едно отминало време и като място, където звезди и обикновени нюйоркчани са споделяли маси с еднакво удоволствие от традиционната италианска кухня. Известният журналист от New York Times Гей Талезе, дългогодишен редовен клиент, описва ресторанта като място за "обикновени и необикновени хора, без никой да знае кой кой е".