Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Колко дълго трябва да варим царевицата на кочан, за да остане сочна и сладка

Какви са тънкостите


Едно от най-удовлетворяващите небцето неща през лятото си остава класическата варена царевица на кочан. Но дори на пръв поглед това да изглежда простата задача, добре е да сте прецизни в процеса.

Общото мнение е, че царевицата - ако тя е съвсем млада и млеча - трябва да се вари между 3 и 5 минути. Въпросът, който често възниква при любителите на перфектната ѝ сочност и сладост обаче е точно в кой момент в рамките на тези минути трябва да се извади от тенджерата. Истината е, че категоричен отговор няма, затова трябва да сте внимателни.

Снимка: iStock by Getty Images

Голяма грешка, която мнозина правят, е да засекат някакви минути и да се отдалечат от печката. Тайната на перфектната царевица на кочан е да наблюдавате процеса отблизо през цялото време на варене. Царевицата има своите сигнали, по които може да познаете, че е готова. Първото е промяната в цвета - суровите зърна са бледожълти, а при термична обработка оттенъкът леко отива към по-наситено жълто. Зърната също увеличават размера си, макар и съвсем леко. Добър ориентир е и ароматът - щом уханието на царевица започне да изпълва кухнята, най-вероятно е моментът да я извадите.

Тази тема отдавна поражда спорове. Някои твърдят, че тя не трябва да се вари изобщо, защото губи ценни хранителни вещества, а други смятат, че процесът по термичната ѝ обработка, познат до днес, трябва да се промени значително.

От научна гледна точка приготвянето на царевица изисква деликатен баланс. Варенето кара нишестетата да се желатинизират, което прави вкуса и текстурата по-приятни. В същото време високата температура разрушава пектина - веществото, което помага на царевицата да запази своята структура. Казано по-просто, искаме зърната да омекнат, но без да се превръщат в кашеста или свита маса.

Снимка: iStock by Getty Images

Фактът, че варенето едновременно желатинизира нишестетата и разгражда пектина, създава известен проблем. Какво може да се направи? Класическото варене остава напълно приемлив метод, стига да следите внимателно и да извадите царевицата в точния момент. Все пак има и други техники, които могат да намалят недостатъците на високата температура.

Някои препоръчват да кипнете водата, да сложите царевицата и веднага да изключите котлона. Така зърната ще уловят достатъчно топлина, но няма да загубят формата и сочността си. Съществува и т.нар. "метод със студен старт", който отнема повече време, но дава добър резултат. Сложете царевицата в тенджера със студена вода, загрейте до около 80 °С, след което изключете котлона и похлупете. Оставете я минимум 10 минути.

При всички методи обаче най-сигурните ориентири си остават цветът, плътността и ароматът - когато всичко ви подсказва, че е готова, тогава е и моментът за сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: варене тенджера царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче