Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си направим туршия без да варим бурканите

Изключително лесно с един важен помощник

Съдържание на: Dr.Oetker

Ферментацията е добре позната като стар, изпитан и полезен процес, който носи полезни бактерии и ползи за храносмилането. Въпреки това тя има и своите недостатъци - продуктите, получени по този начин, са нетрайни и изискват много внимание, знания и постоянен контрол на качеството им, за да не доведат до нежелани рискове за здравето. Ето защо консервирането на плодове и зеленчуци е по-добрата опция, защото не разчита на естественото ферментиране, а на точно премерени пропорции сол, оцет и подправки, гарантиращи дълготрайност на приготвените буркани.

Но нека поговорим за така обичаните от нас туршии. Консервирането на зеленчуци дава предимството да ги запазим свежи, хрупкави и с наситен вкус за месеци напред. За разлика от ферментиралата зимнина, която променя текстурата и киселинността с времето, маринованите зеленчуци остават почти непроменени от момента на приготвянето. Това позволява да се насладим на вкуса на лятото дори в средата на зимата, без притеснение, че бурканите може да се развалят.

Снимка: iStock by Getty images

Все повече хора се обръщат към традиционните методи на консервиране, но с модерен подход - без да прекарват часове в кухнята.

Приготвянето на туршия, без варене на бурканите, е изключително практично решение за градския живот в забързаното ежедневие. Не се налага да стоите на котлнона с часове, няма сложни техники и тежка подготовка. Ще ви трябват само:

  • Пресни зеленчуци
  • Добре подбрани подправки
  • Качествена марината
  • Голяма купа или леген за смесване
  • Остър нож и дъска за рязане
  • Стъклени буркани с добре затварящи се капачки
  • Точна кухненска везна или мерителна чаша за маринатата.

И тук идва един малък, но изключително важен помощник - Pikant fix на Dr. Oetker. Този фикс ще ви улесни максимално и ще задоволи небцето ви, ако сте почитател на сладко-киселия вкус или предпочитате ароматен букет от подправки.

Снимка: Dr.Oetker

Маринатата е сърцето на всяка туршия. Тя определя не само крайния резултат, но и трайността на зимнината. Когато използвате Pikant fix, спестявате време и усилия за дозиране на сол, оцет и подправки. Смесени в идеални пропорции, съставките в този фикс осигуряват марината, която едновременно запазва витамините в зеленчуците, предотвратява появата на плесен и гарантира, че вкусът ще е балансиран и приятно ароматен. А най-хубавото? Не се изисква допълнителна стерилизация чрез варене на бурканите - просто маринатата се залива гореща и се оставя да се случи магията.

Ако все още смятате, че зимнината е само за бабите, защото е времеемка и трудна за изпълнение, тогава опитайте да приготвите рецептата за хрупкава и идеална на вкус царска туршия по изпитаната рецепта на Dr.Oetker.

И разбира се, заредете се с опаковка Pikant fix - вашият верен помощник в зимнините.

Снимка: Dr.Oetker

Необходими продукти:

  • 1 кг чушки (камби)
  • 1 кг карфиол
  • 1 кг целина
  • 1 кг моркови
  • 1 глава зеле
  • 300 мл оцет (задължително 6% или 9%)
  • 150 г захар
  • 1.75 л вода
  • 1 пак. Pikant fix - сладко-кисела на Dr.Oetker

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Подготовка на зеленчуците

Почистете и измийте камбите. Нарежете ги на парчета, заедно с измитата целина. Измийте и нарежете на малки главички карфиола. Нарежете морковите на шайби. Наситнете зелето.

Стъпка 2: Слагане на зеленчуците в бурканите

Подредете зеленчуците в предварително измитите и подготвени буркани.

Стъпка 3: Приготвяне на маринатата с  Pikant fix

Смесете съдържанието на пакетчето Пикант фикс с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3 - 5 мин., като бъркате непрекъснато. След като сместа заври, могат да се добaвят допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите.

Стъпка 4: Заливане на зеленчуците с маринатата

Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо. По желание може да добавите клонки копър. Затворете бурканите веднага.

Вече няма нужда от цял уикенд, прекаран над буркани и тенджери. С подходящия помощник като Pikant fix приготвянето на домашна зимнина е не само истински лесно, но и приятно занимание. Можете да експериментирате с мариновани патладжани, пълнени чушки с моркови и други интересни зимнини, стига да ви води въображението и апетитът.

Съдържание на: Dr.Oetker

Дайте оценка:

Тагове: моркови целина варене тенджера оцет бяла захар чушки камби карфиол туршия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче