Ферментацията е добре позната като стар, изпитан и полезен процес, който носи полезни бактерии и ползи за храносмилането. Въпреки това тя има и своите недостатъци - продуктите, получени по този начин, са нетрайни и изискват много внимание, знания и постоянен контрол на качеството им, за да не доведат до нежелани рискове за здравето. Ето защо консервирането на плодове и зеленчуци е по-добрата опция, защото не разчита на естественото ферментиране, а на точно премерени пропорции сол, оцет и подправки, гарантиращи дълготрайност на приготвените буркани.
Но нека поговорим за така обичаните от нас туршии. Консервирането на зеленчуци дава предимството да ги запазим свежи, хрупкави и с наситен вкус за месеци напред. За разлика от ферментиралата зимнина, която променя текстурата и киселинността с времето, маринованите зеленчуци остават почти непроменени от момента на приготвянето. Това позволява да се насладим на вкуса на лятото дори в средата на зимата, без притеснение, че бурканите може да се развалят.
Все повече хора се обръщат към традиционните методи на консервиране, но с модерен подход - без да прекарват часове в кухнята.
Приготвянето на туршия, без варене на бурканите, е изключително практично решение за градския живот в забързаното ежедневие. Не се налага да стоите на котлнона с часове, няма сложни техники и тежка подготовка. Ще ви трябват само:
- Пресни зеленчуци
- Добре подбрани подправки
- Качествена марината
- Голяма купа или леген за смесване
- Остър нож и дъска за рязане
- Стъклени буркани с добре затварящи се капачки
- Точна кухненска везна или мерителна чаша за маринатата.
И тук идва един малък, но изключително важен помощник - Pikant fix на Dr. Oetker. Този фикс ще ви улесни максимално и ще задоволи небцето ви, ако сте почитател на сладко-киселия вкус или предпочитате ароматен букет от подправки.
Маринатата е сърцето на всяка туршия. Тя определя не само крайния резултат, но и трайността на зимнината. Когато използвате Pikant fix, спестявате време и усилия за дозиране на сол, оцет и подправки. Смесени в идеални пропорции, съставките в този фикс осигуряват марината, която едновременно запазва витамините в зеленчуците, предотвратява появата на плесен и гарантира, че вкусът ще е балансиран и приятно ароматен. А най-хубавото? Не се изисква допълнителна стерилизация чрез варене на бурканите - просто маринатата се залива гореща и се оставя да се случи магията.
Ако все още смятате, че зимнината е само за бабите, защото е времеемка и трудна за изпълнение, тогава опитайте да приготвите рецептата за хрупкава и идеална на вкус царска туршия по изпитаната рецепта на Dr.Oetker.
И разбира се, заредете се с опаковка Pikant fix - вашият верен помощник в зимнините.
Необходими продукти:
- 1 кг чушки (камби)
- 1 кг карфиол
- 1 кг целина
- 1 кг моркови
- 1 глава зеле
- 300 мл оцет (задължително 6% или 9%)
- 150 г захар
- 1.75 л вода
- 1 пак. Pikant fix - сладко-кисела на Dr.Oetker
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Подготовка на зеленчуците
Почистете и измийте камбите. Нарежете ги на парчета, заедно с измитата целина. Измийте и нарежете на малки главички карфиола. Нарежете морковите на шайби. Наситнете зелето.
Стъпка 2: Слагане на зеленчуците в бурканите
Подредете зеленчуците в предварително измитите и подготвени буркани.
Стъпка 3: Приготвяне на маринатата с Pikant fix
Смесете съдържанието на пакетчето Пикант фикс с водата, оцета и захарта. Така получената марината сложете на огъня и я оставете да ври за 3 - 5 мин., като бъркате непрекъснато. След като сместа заври, могат да се добaвят допълнително оцет и захар според вкуса, който желаете да получите.
Стъпка 4: Заливане на зеленчуците с маринатата
Залейте подготвените зеленчуци с горещата марината, разклатете бурканите добре и долейте марината, ако е необходимо. По желание може да добавите клонки копър. Затворете бурканите веднага.
Вече няма нужда от цял уикенд, прекаран над буркани и тенджери. С подходящия помощник като Pikant fix приготвянето на домашна зимнина е не само истински лесно, но и приятно занимание. Можете да експериментирате с мариновани патладжани, пълнени чушки с моркови и други интересни зимнини, стига да ви води въображението и апетитът.