Необходими продукти:
- 400 г патладжани
- 1 глава лук
- 500 г кайма смес
- 2 яйца
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. заквасена сметана
- Сол и черен пипер
- Чубрица
- Джоджен
- 150 г кашкавал
- 2 с.л. брашно
- 1 скилидка чесън
- Дафинов лист
- Зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- Патладжаните се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят за 30 мин. да си пуснат водата.
- Чесънът се настъргва на ренде.
- Лукът се насинтява.
- Мултикукърът се слага на режим за печене и в него се налива малко зехтин, добавят се лукът, чесънът и всичко се запържва до златисто.
- Каймата се овкусява със сол и черен пипер (ако вече не е предварително овкусена) и се запържва за 20 мин.
- Добавят се 1 с.л. доматено пюре, един дафинов лист, чубрицата, джодженът и мултикукърът се затваря. Продуктите се оставят да се готвят за още 10 мин.
- През това време в купа се разбиват две яйца с малко сол, прибавя се сметаната и всичко се разбърква. Изсипва се настърганият на ренде кашкавал и се прибавя брашното. Всичко се смесва с помощта на телена бъркалка.
- Върху каймата се редят патладжаните и мусаката се полива със сметановия сос.
- Мусаката се оставя да се пече в мултикукъра за 20 мин. до получаване на румена коричка.