Винен кебап е едно от онези български ястия, които ухаят на домашен уют и имат дълбок вкус. Комбинацията от добре запечено месо, карамелизирани зеленчуци и "Мерло" или "Каберне" придава на ястието мекота и плътност, които се развиват при бавното готвене.
В класическия вариант виненият кебап е есенна и зимна храна — топло, успокояващо и подходящо за семейна трапеза.
Причината това ястие да е толкова обичано е простичка - виното не само ароматизира, но и омекотява месото, помага на соса да се редуцира до плътна, копринена текстура и внася благородна киселинност, която балансира мазнината. Освен това като гарнитура може да поднесете сочен ориз, ароматно картофено пюре или пресен хляб.
Ключът към добърия винен кебап е строгата последователност, която следва правилно запечатване на месото, добро карамелизиране на зеленчуците, избягване на свръхкиселината и дълго, неженo къкрене. По-долу ще намерите изпитана рецепта и стъпки, които да следвате, за да получите наситен вкус и кадифен сос.
Необходими продукти (за 4-6 порции):
- 1 кг телешко (плешка, гърди или месо за задушаване) — нарязано на 3-сантиметрови хапки
- 2 с.л. растително олио + 20 г масло
- 150 г пушен бекон или сланина, нарязани на кубчета (по желание)
- 2 големи глави лук, нарязани на ситно
- 2 моркова, нарязани на кръгчета или кубчета
- 3 скилидки чесън, нарязани на тънко
- 2 с.л. доматено пюре
- 400 мл сухо червено вино (мерло или каберне)
- 400-500 мл телешки бульон или вода (количество по нужда)
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. суха мащерка или 2 клонки прясна
- 1 ч.л. сладък червен пипер (може и пушен)
- 1 ч.л. захар (да балансира киселинността, ако е необходимо)
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за поръсване при сервиране
Начин на приготвяне:
Подготовка и мариноване
Нарежете месото на равномерни парчета и го подсушете с кухненска хартия — това ще позволи по-добро запечатване. Можете да мариновате месото за 2-12 часа в 200 мл от виното с 1 чаена лъжичка сол и малко черен пипер — това ще придаде допълнителна дълбочина, но не е задължително. Ако мариновате, извадете месото и го подсушете преди запичане, запазвайки течността за деглазиране.
Запечатване на месото
В голям, тежък тиган или касерола загрейте растителното олио и маслото добре, но преди да достигне точката на димене. Започнете да пържите месото на порции, за да не спадне температурата — около 3-4 минути на страна, докато парчетата добият красива кафяво-златиста коричка. Изваждайте месото в отделен съд и продължете с остатъка. Добрата карамелизация е основата на богатия сос.
Запържване на бекона и зеленчуците
Ако използвате бекон, сложете кубчетата в същия съд и ги запържете до хрупкавост - част от мазнината ще придаде аромат. Добавете лука и морковите и ги задушете на средна температура, докато омекнат и започнат да се карамелизират — около 8-10 минути. Тук идва моментът да развиете сладостта на зеленчуците, което ще смекчи вкуса на виното в соса.
Деглазиране и добавяне на доматеното пюре
Намалете температурата и прибавете доматеното пюре — запържете за 1 минута. Налейте чашата вино (или маринатата, ако сте мариновали) и с дървена лъжица оберете всички карамелизирани парченца от дъното — това е важен етап за аромата. Оставете виното да къкри 3-5 минути, за да се редуцира леко.
Сглобяване и бавно къкрене
Върнете запечатаното месо в съда, добавете бульона (толкова, че да покрие частично месото), дафиновите листа и мащерката. Подправете със сол, черен пипер и ако е необходимо — щипка захар, за да балансирате киселинността. Оставете да заври, след което намалете котлона на слаб и оставете да къкри, покрито, 1½-2 часа — докато се сготви напълно. За по-големи парчета може да е нужно 2-2½ часа. Времето зависи от размера и качеството на месото.
Довършване на соса и сгъстяване
Когато месото е сготвено, извадете дафиновите листа и клонките мащерка. Ако сосът е твърде рядък, увеличете огъня и оставете да редуцира 10-15 минути, или сгъстете с малко брашно, размито в студена вода - 1 супена лъжица брашно + 1 супена лъжица масло, разбити и добавени в соса при бъркане. Върнете месото и загрейте още 2-3 минути. В последната фаза добавете пресования чесън и нарязан магданоз за свежест.
"Почивка" и сервиране
Оставете винения кебап да почине 10-15 минути преди сервиране - това ще даде време на соса да се успокои и вкусовете да се слеят още по-добре. Сервирайте с картофено пюре, ориз или пресен хляб и допълнете към гарнитурата кисели краставички или мариновани чушки — контрастът с киселината подчертава богатството на соса.
Още съвети:
- Изберете сухо червено вино, което бихте пили — не използвайте евтино "за готвене". Вино с плътност и умерено съдържание на танини ("Мерло", "Каберне") работи отлично за тази рецепта.
- Ако предпочитате опушени нотки, използвайте пушен червен пипер или запечете парче бекон с лука.
- За по-лек вариант заменете част от бульона с вода и намалете количеството захар.
- Виненият кебап е чудесен, когато го оставите да престои - вкусовете стават още по-плътни на следващия ден.