Необходими продукти:
- 500 г боб
- 200 г манатарки (пресни или сушени)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 2-3 домата (или 200 мл доматено пюре)
- 1 ч.л. червен пипер
- 1/2 ч.л. пушен пипер (по желание)
- 2-3 стръка мащерка (или 1 ч.л. сушена)
- 3-4 с.л. зехтин или олио
- Сол и черен пипер на вкус
- Малко магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Измийте боба и го накиснете в студена вода за 8-12 часа. След това го измийте отново и го сварете в чиста вода, докато омекне, но не прекалено (около 40-50 минути). Отцедете го и го оставете настрана.
- Ако използвате сушени манатарки, ги накиснете в топла вода за 20-30 минути, за да омекнат. Запазете водата, прецедете я и я използвайте по-късно за допълнителен аромат. Свежите манатарки измийте и нарежете на филийки.
- В голям тиган или тенджера загрейте зехтина. Добавете нарязания на ситно лук, морковите и чесъна. Задушете ги на среден огън, докато омекнат.
- Добавете червения и пушения пипер, разбъркайте и веднага сложете манатарките. Гответе няколко минути, докато гъбите пуснат аромат.
- Прибавете нарязаните домати или доматеното пюре, както и мащерката. Ако използвате вода от накиснатите манатарки, добавете около 100 мл. Разбъркайте добре и оставете соса да се готви 5-7 минути.
- В голяма тава смесете сварения боб със соса и зеленчуците. Разпределете равномерно и добавете около 200 мл вода или бульон, ако сместа е прекалено суха. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, докато бобът получи леко запечена коричка отгоре и сосът се сгъсти.
- Поръсете готовия боб с нарязан магданоз и сервирайте топъл. Това ястие е чудесно с прясно изпечен хляб.