Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Боб на фурна с манатарки

Питателен и засищащ, макар и без месо

30’ Подготовка
90’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г боб
  • 200 г манатарки (пресни или сушени)
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 3 скилидки чесън
  • 2-3 домата (или 200 мл доматено пюре)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. пушен пипер (по желание)
  • 2-3 стръка мащерка (или 1 ч.л. сушена)
  • 3-4 с.л. зехтин или олио
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Малко магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Измийте боба и го накиснете в студена вода за 8-12 часа. След това го измийте отново и го сварете в чиста вода, докато омекне, но не прекалено (около 40-50 минути). Отцедете го и го оставете настрана.
  2. Ако използвате сушени манатарки, ги накиснете в топла вода за 20-30 минути, за да омекнат. Запазете водата, прецедете я и я използвайте по-късно за допълнителен аромат. Свежите манатарки измийте и нарежете на филийки.
  3. В голям тиган или тенджера загрейте зехтина. Добавете нарязания на ситно лук, морковите и чесъна. Задушете ги на среден огън, докато омекнат.
  4. Добавете червения и пушения пипер, разбъркайте и веднага сложете манатарките. Гответе няколко минути, докато гъбите пуснат аромат.
  5. Прибавете нарязаните домати или доматеното пюре, както и мащерката. Ако използвате вода от накиснатите манатарки, добавете около 100 мл. Разбъркайте добре и оставете соса да се готви 5-7 минути.
  6. В голяма тава смесете сварения боб със соса и зеленчуците. Разпределете равномерно и добавете около 200 мл вода или бульон, ако сместа е прекалено суха. Поръсете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, докато бобът получи леко запечена коричка отгоре и сосът се сгъсти.
  8. Поръсете готовия боб с нарязан магданоз и сервирайте топъл. Това ястие е чудесно с прясно изпечен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер мащерка олио лук домати моркови магданоз пушен червен пипер боб гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче