Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Печени чушки с копър и чесън

Любима традиционна рецепта

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 10-12 червени чушки (може и смесени - червени, жълти, оранжеви)
  • 4-5 скилидки чесън
  • 2-3 с.л. нарязан пресен копър
  • 4 с.л. зехтин или олио
  • 1-2 с.л. оцет (винен или ябълков)
  • ½ ч.л. сол (или на вкус)

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и подсушете чушките. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, и ги изпечете на 220°C за около 25-30 минути, като ги обръщате периодично, докато кожата им се напука и почернее на места. Може да използвате и грил тиган, скара или пещ.
  2. След като са готови, веднага ги сложете в тенджера с капак или в плътно затворена купа с капак (може и найлонов плик), за да се задушат за 10-15 минути. Това ще улесни беленето. След това внимателно ги обелете, като оставите дръжките цели.
  3. Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки или го счукайте леко. В купа смесете зехтина (или олиото), оцета, солта, нарязания копър и чесъна. Разбъркайте добре.
  4. Подредете обелените чушки в широка чиния или плитък съд. Полейте ги обилно с приготвената заливка. Ако желаете, поръсете с малко черен пипер или люспи от люта чушка.
  5. Оставете чушките да престоят поне 30 минути, за да се смесят ароматите добре.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън олио копър оцет червени чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче