Краве маслото е задължителен продукт, който неизменно присъства в хладилника на почти всяко родно домакинство. То придава богат вкус и приятен аромат на множество гозби. Въпреки това, когато се използва за пържене, трябва да се внимава, понеже маслото има ниска точка на кипене и може храната да загори, да се стигне до пръскане на мазнина или да се отделят вредни съставки. Вижте кои храни трябва да избягваме да пържим в масло.
Зеленчуци с високо съдържание на вода
Зеленчуците с високо водно съдържание, като домати и тиквички, не са подходящи за пържене в краве масло. Водата в тях може да предизвика пръскане и образуване на пара, което пък може да доведе до изгаряния други опасни ситуации в кухнята. Освен това, високата температура може да разруши структурата на зеленчуците и да ги направи кашкави. По-добре е да се използва зехтин или друг вид растително масло.
Храни с ниско съдържание на мазнини
Един пример са пилешките гърди и особено тези без кожа. Краве маслото има сравнително ниска точка на димене (около 170°C), което означава, че при високи температури то започва да гори и да отделя вредни вещества. Това може да придаде горчив вкус на храната и да я направи неприятна за консумация. Не е изключено и залепването на подобни продукти по тигана. За такива случаи е по-добре да използвате масла с по-висока точка на димене, като рапично или фъстъчено масло.
Риба и морски дарове
Рибата и морските дарове обикновено се приготвят на по-ниски температури, за да запазят своята сочност и деликатна текстура. Пърженето им в краве масло може да доведе до прекомерно овъгляване и загуба на вкусовите им качества. За продукти е препоръчително да използвате масла с неутрален вкус, като слънчогледово или царевично масло, които могат да издържат на по-високи температури без да загорят.
Паста и тестени изделия
Пастата и тестените изделия, като спагети и макарони, не са подходящи за пържене в краве масло. Те абсорбират големи количества мазнина, което може да ги направи твърде тежки и мазни. Освен това, краве маслото може да придаде прекалено силен вкус, който да надделее над деликатността на тези специалитети. Ако пържите пелмени, използвайте комбинация от краве масло и зехтин.
Палачинки
Тук високата температура може да накара краве маслото да се разтопи прекалено бързо. Това може да доведе до залепване и трудно обръщане на палачинките. Най-добре е да се използва олио.
Няколко съвета:
- Когато използвате масло при пържене, най-добре е да сложите тигана на умерена или умерено ниска температура. В никакъв случай не го слагайте в силно нагорещен тиган.
- При пържене в масло е винаги добре да добавите 1 с.л. или повече зехтин. Той ще попречи на краве маслото да загори.