Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си направите класическо тирамису

Не е трудно, стига да следвате няколко прости правила


Някои десерти не остаряват - те просто се превръщат в ритуал. Тирамисуто е точно такъв: простичко на вид, но дълбоко на вкус и аромат.

Италианската класика разчита на няколко качествени съставки и на внимателна техника. Когато са подбрани добре и съчетани правилно, резултатът е кадифен крем, деликатно напоени бишкоти и фин какаов воал отгоре.

Историята на тирамисуто е обвита в легенди - от Венето до Фриули спорят къде е родено, но всички версии се обединяват около едно: балансът между силното еспресо, маскарпонето и въздушната яйчена структура е ключът към съвършенството. Тук няма нужда от печене, а от точен усет - колко бързо да потопите бишкотите, докъде да разбиете крема, колко време да оставите десерта да отлежи.

Снимка: iStock by Getty Images

Домашното тирамису е и упражнение по търпение, което се "случва" в хладилника за една нощ, когато вкусовете се съчетават и магията се превръща в реалност. Добрата новина е, че техниката е лесна, стига да следвате стъпките и да не бързате с поднасянето.

Необходими продукти:

  • 300 г савоярди
  • 500 г маскарпоне
  • 4 големи яйца (разделени жълтъци и белтъци)
  • 100 г фина кристална захар
  • щипка сол
  • 250-300 мл силно еспресо, охладено
  • 40-60 мл Марсала, ром или амарето (по избор)
  • 2-3 с. л. натурално какао за поръсване
  • тъмен шоколад за стърготини (по желание)

Стъпка 1: Пригответе кафето

Сварете силно еспресо и го оставете да изстине напълно. Смесете с избрания алкохол, ако използвате. Студената, ароматна течност е важна - топлото кафе прекалено омекотява бишкотите и разрежда крема. Прехвърлете в широка купа, удобна за бързо потапяне.

Стъпка 2: Пригответе крема от жълтици

Разбийте жълтъците със захарта до гъст, блед крем (5-7 минути с миксер). За по-голяма сигурност, т.е. да не са яйцата съвсем сурови, може да направите сабайон. Сложете купата над леко къкреща вода, но без да я докосва, бъркайте 3-4 минути, докато сместа се сгъсти и стане лъскава. Свалете и охладете 2-3 минути.

Стъпка 3: Включете маскарпонето

Добавете маскарпонето към жълтъчната смес на три пъти, като разбърквате внимателно с шпатула или на ниски обороти. Търсите гладък, кадифен крем - не разбивайте прекалено дълго, за да не се пресече.

Стъпка 4: Разбийте белтъците

В суха купа разбийте белтъците с щипка сол до меки върхове. Внимателно ги прибавете към крема на два пъти, като изпълнявате подобни на повдигане движения с шпатула. Така ще запазите обема и лекотата на крема - ключът към въздушната текстура на тирамисуто.

Стъпка 5: Потапяне на бишкотите и подреждане на десерта

Работете бързо и потапяйте всяка бишкота в кафето за 1-2 секунди на страна. Трябва да попие аромата, но да остане структурирана. Подредете първи пласт на дъното на формата, покрийте с половината крем. Повторете с втори пласт бишкоти и завършете с останалия крем. Загладете повърхността.

Стъпка 6: Финален щрих

Покрийте тирамисуто плътно и охладете минимум 6 часа, най-добре една нощ. Непосредствено преди сервиране поръсете обилно с фино пресято какао. По желание добавете фино настърган тъмен шоколад за допълнителна шоколадова нотка.

Стъпка 7: Поднасяне и съхранение

Нарежете десерта с горещ, подсушен нож. Сервирайте добре охладен. Съхранявайте в хладилник и консумирайте в рамките на 48 часа. Ако използвате сурови яйца, заложете на такива, в които сте сигурни, че нямат салмонела, или направете сабайон - така получавате класически вкус с още повече спокойствие за здравето на вас и близките ви.

Дайте оценка:

Тагове: червено вино тава маскарпоне яйца бяла захар какао кафе бишкоти Савоярди натурален шоколад ром

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче