Необходими продукти:
- 190 г самонабухващо брашно
- 190 г кафява захар
- 1 чаена лъжичка канела на прах
- ½ чаена лъжичка сол
- 160 мл олио
- 2 яйца, леко разбити
- 2 чаени лъжички ванилов екстракт (разделени)
- 2 чаени чаши (около 200 г) фино настъргани моркови
- 120 г орехи, нарязани + още 30 г за украса
- 80 г стафиди
- 225 г крема сирене
- 115 г масло (на стайна температура)
- 360 г пудра захар (или повече, на вкус)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 °C.
- Поставете хартиени формички в тава за мъфини с 12 гнезда и я пригответе за печене.
- В голяма купа смесете брашното, кафявата захар, канелата и солта, като разбъркате добре, за да няма бучки захар.
- В отделна купа комбинирайте олиото, яйцата и 1 чаена лъжичка ванилов екстракт.
- Изсипете течната смес в купата със сухите съставки и разбъркайте до хомогенна смес.
- Добавете настърганите моркови, орехите и стафидите и разбъркайте, докато всичко се смеси равномерно.
- Разпределете тестото поравно в подготвената форма за мъфини.
- Печете около 22-25 минути, или докато дървена клечка, поставена в центъра на кексчето, излезе суха.
- Междувременно пригответе крема. В средно голяма купа разбийте крема сиренето, маслото и останалата чаена лъжичка ванилов екстракт до гладка смес.
- Постепенно добавете пудрата захар и разбийте до гъст и пухкав крем. (Ако желаете по-гъста глазура, може да добавите още до 40 г пудра захар.)
- Приберете крема в хладилника, за да се стегне, докато мъфините изстинат.
- Когато мъфините са готови, оставете ги във формата за около 5 минути, след което ги извадете и охладете напълно върху решетка.
- След като са напълно изстинали, украсете ги с крема, като използвате пош или лъжица.
- Поръсете с допълнителни орехи и поднесете.