Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет вкусни начина, с които да консервирате патладжани за зимата

Ако са ви останали и се чудите какво да ги правите


Патладжанът е зеленчук, който носи на трапезата кадифена текстура и характерен вкус, а в българската кухня намира място в безброй ястия - от кьопоолу и имамбаялдъ до пълнени зеленчуци и мусака. През лятото той е достъпен в изобилие и на добра цена, но за да се радваме на аромата му и през студените месеци, най-сигурният начин е консервирането. Това ни позволява да извлечем максимума от сезона и да съхраним вкусовете му за зимата.

Съществуват различни методи за приготвяне и консервиране на патладжани, всеки от които носи свой собствен характер. Някои запазват зеленчука в по-естествен вид, докато други го превръщат в готова разядка или основа за бързи ястия. Важно е да се подберат добре узрели, но не презрели патладжани, с гладка виншност и свежа вътрешност. Така ще получите по-добра консистенция и наситен вкус след консервиране.

Ето пет изпитани начина, ако са ви останали патладжани, да си ги приготвите за зимата.

Патладжани на грил в буркан

Един от най-ароматните варианти е патладжаните да се изпекат на грил или скара, след което да се консервират. Печенето придава опушен вкус, който се подсилва при дългото престояване в буркан. След изпичане зеленчуците се обелват и подреждат в буркани, заляти със смес от зехтин, оцет, чесън и подправки. Важно е зеленчуците да бъдат добре притиснати, за да няма въздушни джобове. Така подготвени, бурканите се стерилизират за около 20 минути. Когато дойде зимата, тези патладжани са готови за салата или гарнитура, а вкусът им напомня на летните вечери край скарата.

Снимка: iStock by Getty Images

Кьопоолу за зимата

Тази класика от българската кухня е сред най-популярните начини за консервиране на патладжани. За приготвянето се използват печени и обелени патладжани, които се смесват с печени чушки, чесън, магданоз и олио. Всичко се пасира или намачква до хомогенна смес и се разпределя в буркани. След това бурканите се стерилизират, за да се запази разядката за месеци напред. Така приготвено, кьопоолуто е готово за мазане на филия или като гарнитура към месо.

Снимка: iStock by Getty Images

Мариновани патладжани с чесън

По средиземноморски маниер патладжаните могат да се нарежат на ленти, леко да се запекат или да се бланшират, и след това да се залеят с ароматна марината. Обикновено тя включва оцет, олио или зехтин, чесън, люти чушки и билки като риган или босилек. След като зеленчуците престоят в тази смес, се подреждат в буркани и се стерилизират. Резултатът е пикантен и свеж вкус, който се комбинира чудесно с хляб, сирена и колбаси. Този метод е особено подходящ за хора, които харесват леко пикантни разядки.

Патладжани в доматен сос

Комбинацията между патладжани и домати е хармонична и любима в много кухни. За този вариант зеленчуците се нарязват на кубчета или шайби и леко се запържват или запичат, преди да се потопят в гъст доматен сос. Сосът може да се овкуси с лук, чесън, черен пипер и свежи билки. След това сместа се разпределя в буркани и се стерилизира. Това е чудесна основа за бързо ястие - само загрявате и поднасяте с паста, ориз или месо. Освен удобство, този метод носи и богат вкус, който се развива още повече с времето.

Снимка: iStock by Getty Images

Замразени печени патладжани

Най-лесният начин за съхранение, който изисква минимални усилия, е замразяването. Патладжаните се изпичат цели, обелват се и след охлаждане се поставят в пликове или кутии за фризер. Важно е да се разделят на порции, за да можете да използвате само необходимото количество. Така замразени, патладжаните запазват вкуса си и са готови за кьопоолу, мусака или други ястия по всяко време на зимата. Предимството на този метод е, че няма нужда от стерилизация и отварянето на буркани. Ароматът на печен патладжан, който ще усетите при размразяване, ще ви върне в летните дни.

Дайте оценка:

Тагове: домати патладжан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче