Необходими продукти:
- 800 г моркови
- 1 глава лук
- 50 г краве масло
- 1 ч.л. мед
- 1 л пилешки бульон
- 1 с.л. лимонов сок
- Кисело мляко
- 2 ч.л. кимион, семена
- Пушен черен пипер, млян
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Морковите и лукът се нарязват на дребно и се запържват в маслото, предварително разтопено в тенджера на умерен огън.
- След 2 мин. се излива бульонът и се изчаква да заври.
- Огънят се намаля, съдът се покрива с капака и супата се оставя да ври за около 20 мин. или до омекване на морковите.
- Кимионът се запича в силно загрят тиган без мазнина, за да си пусне аромата, след което той се счуква в хаванче.
- Супата се миксира в блендер до еднородна смес и се връща в тенджерата.
- Добавят се медът, лимоновият сок и пушеният черен пипер. Всичко се разбърква.
- Накрая морковената супа се овкусява със сол и черен пипер. Всяка порция се гарнира с една супена лъжица кисело мляко, което се поръсва с кимиона от хаванчето.