Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си направим пандишпаново руло

И какви са тънкостите, за да има съвършен външен вид и вкус


Когато говорим за класически домашни десерти, пандишпановото руло неизменно заема своето почетно място. Успехът му в годините се крие в неговата елегантност и непретенциозен външен вид.

Истинското кулинарно майсторство се изразява в няколко основни трика, които гарантират перфектния резултат още в процеса на приготвяне. Важно е да знаем също, че така наречената "почивка" в хладилника, макар и важна, не може да компенсира грешки, допуснати в началото.

Затова решихме да ви преведем по пътя на приготвянето на перфектното пандишпаново руло, за да избегнете най-често срещаните грешки. Ще наблегнем на ключови моменти като постигането на идеалната текстура на блата, прецизното печене, което предпазва от изсушаване, и правилната техника за навиване, която предотвратява напукването на блата. 

Снимка: iStock by Getty images

Необходими продукти за тава, приблизително 30×40 см:

  • 4 яйца (XL)
  • 120 г захар
  • 120 г брашно тип 500 (пресято)
  • щипка сол
  • 1 ч.л. ванилова есенция или 1 пакетче ванилия
  • 20-30 г разтопено, охладено масло (по желание, за по-мека коричка на блата)

За крема:

  • 200 мл сладкарска сметана (33% масленост)
  • 2-3 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия или 200 г сладко от ягоди / кайсии за по-лек вариант

Стъпка 1: Подготовка

Загрейте фурната на 200 °C (горен и долен реотан, без вентилатор). Покрийте голяма тава с хартия за печене и я намажете леко с масло или напръскайте със спрей. Отделете белтъците от жълтъците в две чисти купи — така ще избегнете попадането на жълтък в белтъците, което пречи на разбиването.

Стъпка 2: Разбиване на яйцата и захарта

Разбийте жълтъците със захарта и ванилията, докато сместа побелее и стане кремообразна. В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол до меки върхове, след което постепенно добавете част от захарта - целта е да получите твърд, лъскав сняг. Комбинирайте внимателно белтъците със сместа от жълтъците, с шпатулата с повдигащи движения. Не бъркайте енергично, за да не "извадите" въздуха.

Стъпка 3: Добавяне на брашното и маслото

Пресявайте брашното директно над сместа и го вкарвайте с леки, обемни движения. Ако използвате масло, добавете го на тънка струя, вече охладено, за да не слегне сместа от горещината му. Крайният резултат трябва да бъде въздушно, леко и хомогенно тесто.

Стъпка 4: Печене на пандишпана

Изсипете сместа в подготвената тава върху хартия за печене, изгладете повърхността и печете на 200 °C около 8-11 минути — времето зависи от фурната. Важен знак за готовността на блата е лекото му зачервяване и пружинираща текстура при натиск. Не го препичайте, защото сухият пандишпан ще се напука при навиване.

Стъпка 5: Навиване на рулото

Веднага след като извадите тавата, обърнете тънка кърпа или хартия за печене, поръсена с пудра захар или покрита с фолио, върху горещия пандишпан и навийте заедно - пандишпан и кърпа - на стегнато руло. Оставете така докато изстине напълно. Това предварително навиване предотвратява напукането на пандишпана при пълненето.

Стъпка 6: Развиване, пълнене и финално навиване

Развийте внимателно охладеното руло, отстранете кърпата и разпределете равномерно крема, който представлява предварително разбитата сметана с пудра захар или сладко. Оставете малко място в краищата, за да не изтече пълнежът при навиване. Навийте отново стегнато, увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилник за поне 1-2 часа. Така слоевете ще се стегнат и ще успеете да разрежете рулото лесно.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло печене сладко тава яйца бяла захар пудра захар ванилия сладкарска сметана бяло брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче