Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Спомени от детството: Турският сутляш

Класическият десерт, любим на малки и големи

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 400 мл вода
  • 3 с.л. ориз
  • 1 с.л. захар
  • 3 с.л. нишесте
  • 2 жълтъка
  • Щипка ванилия
  • Канела на прах
  • Счукани ядки, по желание

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Оризът се измива и се сварява в 300 мл вода. Отцежда се.
  2. Жълтъците се разбиват със захарта и постепенно се долива прясното мляко при неспирно разбъркване. Сместа се прехвърля в касерола на умерен огън и се довежда до кипене.
  3. Добавят се оризът, ванилията и разреденото с малко вода нишесте. Изчаква се всичко пак да заври и съдът се сваля от котлона.
  4. Сместа се разлива в керамични купички, които се нареждат в тава, в която се налива вода.
  5. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 мин. Целта е по десерта да се образува коричка.
  6. Купичките се вадят и се изчаква да изстинат. Поставят се в хладилника за 3 часа.
  7. При сервиране сутляшът се поръсва с малко канела и счукани ядки.

 

Дайте оценка:

Тагове: печене варене тенджера тава ванилия прясно мляко кафява захар канела вода орехи царевично нишесте ориз жълтък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче