Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

"Пилешка сол", или как да направите пържените картофки още по-неустоими

Подправката е австралийска, но може да си я приготвите лесно и у дома


С хрупкава златиста коричка и нежна, пухкава вътрешност, пържените картофки са едно от най-любимите домашни удоволствия за много хора. Те са класика, към която често се обръщаме, когато имаме нужда от вкус, който носи уют и удовлетворение за небцето.

Но ако просто ги поръсвате със сол и черен пипер и смятате, че това е достатъчно, пропускате възможност да им придадете наистина впечатляващ вкус. Разбира се, може да ги гарнирате с разтопено сирене или друг сос, но истинската тайна за перфектни картофки се крие в самото им овкусяване.

Независимо дали приготвяте домашни пържени картофи или искате да добавите нещо специално към бланшираните, опитайте да ги поръсите с chicken salt - любима подправка на австралийците, която ще ги преобрази.

Снимка: iStock by Getty images

За тези, които не са се сблъсквали с нея, chicken salt, което буквално от английски се превежда "пилешка сол", е създадена през 70-те години на миналия век от австралиеца Питър Бринкуърт. Семейството му притежавало търговски склад, към който имало малък магазин за печено пиле. Бринкуърт искал да привлече повече клиенти към готовите за консумация пилета, които продавали, и така създал уникална смес от подправки с наситен вкус. С течение на времето тази смес започнала да се използва не само за пиле, а като универсална подправка за най-различни ястия. През 1979 г. австралийската компания Mitani пуска chicken salt на пазара, което позволява на всеки да внесе този емблематичен вкус в домашната си кухня.

И пилешкото месо, и картофите по природа имат по-неутрален вкус, затова и двата продукта се възползват от интензивния аромат и дълбочина, които тази смес предлага. Тя е толкова популярна, защото не носи само соленост, а добавя и деликатен умами нюанс, както и едва доловима сладост, която прави картофките още по-апетитни и хармонични на вкус.

Тайната рецепта на chicken salt

Макар Бринкуърт да не си спомнял точните пропорции, той никога не е пазил в тайна съставките на оригиналната си смес. В класическата рецепта влизат чесън на прах, лук на прах, сладък червен пипер, сушена целина, пилешки бульон на прах и къри на прах.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес по света може да се открие готова chicken salt в различни магазини, но не е никак трудно да си я приготвите у дома. Предимството на домашния вариант е, че може да нагласите вкуса според личните си предпочитания. Най-голямо количество трябва да заема пилешкият бульон на прах - около 1 супена лъжица е добро начало. След това добавете приблизително 1 чаена лъжичка лук на прах, ½ чаена лъжичка чесън на прах и ½ чаена лъжичка сладък червен пипер. Ако бульонът, който използвате, е безсолен, може да прибавите малко сол на вкус, но много готови бульони вече съдържат достатъчно количество. Целината и кърито са по-силни на аромат, затова е добре да ги добавите по ¼ чаена лъжичка от всяка подправка.

Ако предпочитате вегетариански вариант, просто заменете пилешкия бульон на прах със зеленчуков. Вкусът ще бъде различен, но отново ще придаде наситеност и дълбочина. За най-добър резултат поръсете chicken salt върху картофите веднага след като ги извадите от тигана или фурната, докато са още горещи. Така подправката ще полепне равномерно и всеки картоф ще бъде идеално овкусен.

Дайте оценка:

Тагове: къри лук целина пилешки бульон картофи чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче