Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тайната на хрупкавите пържени картофки без много мазнина

Всичко започва от избора на правилния сорт


Пържените картофки са любима храна на мнозина, но традиционният начин на приготвяне често ги прави твърде мазни и калорични. За щастие има начини да се наслаждавате на същия вкус и хрупкавост, но с по-малко мазнина. Нека видим стъпките, с които да го постигнете сами у дома.

Изберете подходящия сорт картофи

Започнете с правилния вид картофи. Най-добрият избор са тези с ниско съдържание на нишесте, тъй като няма да се разкашкат при пържене. Сортовете "Пикасо", сорт "Маркиз" и сорт "Агрия", познат в балканските региони. Те стават хрупкави отвън и са истинска наслада за небцето.

Подготовка и накисване

След като нарежете картофите на желаната форма, накиснете ги в студена вода за поне 30 минути. Това помага да се премахне излишното нишесте, което пречи на хрупкавостта. След накисване, подсушете картофите много добре с кухненска кърпа или хартия. Така ще се предпазите от пръскане при потапянето им в горещото олио, а и ще си гарантирате, че ще станат хрупкави.

Купете тигани

ко желаете да обновите своята колекция, има много опции за избор

Пържене или печене с малко мазнина

Ако пържите картофите, използвайте малко количество олио в широк тиган. Загрейте го добре преди да ги добавите. По този начин ще имате хрупкава коричка. Пържете на средно висока температура, като редовно разбърквайте картофите, за да се изпържат равномерно.

За по-здравословен вариант, печете картофите във фурната. Подредете ги на един слой върху хартия за печене и леко ги напръскайте с олио или използвайте четка. Печете в предварително загрята фурна на 220°C за около 25-30 минути, като ги обръщате по средата на печенето, за да станат равномерно хрупкави.

Тайните съставки

За допълнителна хрупкавост може да добавите малко царевично нишесте или брашно към картофите преди да ги изпържите или изпечете. Това създава още по-приятна текстура и помага на картофите да останат хрупкави за по-дълго време.

Подправки и поднасяне

След като картофите са готови, подправете ги със сол и любими подправки веднага след изваждането им от тигана или фурната. Може да добавите и малко чесън на прах, розмарин или пармезан за по-богат вкус.

Следвайки тези стъпки, ще можете да се насладите на хрупкави пържени картофи, които са не само вкусни, но и по-здравословни. По-малкото количество мазнина не означава по-малко вкус - напротив, така картофите ще бъдат по-леки, без да губят своята апетитна хрупкавост.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: олио картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче