Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Солен кекс с тиквички

Идеален за закуска или следобедно похапване

20’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 средни тиквички (около 300 г), настъргани и добре отцедени
  • 3 яйца
  • 120 мл слънчогледово олио или зехтин
  • 150 г натрошено краве сирене
  • 50 г настърган кашкавал (по желание)
  • 180 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 щипка сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол (ако сиренето е солено, може да намалите количеството)
  • Черен пипер, щипка мащерка или риган (по избор)

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквичките на едро ренде, посолете леко и оставете в цедка за 15-20 минути. След това изстискайте добре, за да не разводнят сместа.
  2. В голяма купа разбийте яйцата с олиото. Добавете киселото мляко със содата и разбъркайте отново.
  3. Прибавете брашното, смесено с бакпулвера, и разбъркайте внимателно. Ще получите гъсто, но течно тесто.
  4. Към сместа добавете тиквичките, сиренето, подправките и настъргания кашкавал. Разбъркайте с шпатула, докато се разпредели равномерно.
  5. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена кексова форма или форма за хляб. Загладете повърхността. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути, или до златиста коричка.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер мащерка олио риган яйца тиквички бакпулвер сода кисело мляко краве сирене кашкавал брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче