Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Как да си приготвите вкусни палачинки

Научете се и станете истински майстор


Ако някога сте се спирали пред купчина златисти, тънки палачинки, ухаещи на масло и съвършено подредени една върху друга, и сте си мислили "Това не е за мен" - време е да промените мнението си.

Приготвянето на класически палачинки не изисква нито специална техника, нито скъпи уреди, а само няколко основни съставки и малко търпение. Веднъж овладеете ли правилната консистенция и темпото на печене, резултатът ще ви накара да си оближете пръстите.

Палачинките са удоволствие, което може да си доставите във всяка част на денонощието. С тях денят започва по съвсем различен начин, а появата на изненадващи гости не е толкова стресираща, когато знаете, че палачинките са един от най-лесните начини да ги зарадвате. Можете да ги гарнирате с мед, сладко, течен шоколад, плодове, заквасена сметана, сирене или друг вид вид солена плънка. Научите ли се как да приготвите тестото и да ги изпържите, нищо друго не може да спре творчеството ви до сервирането на палачинките на масата.

Ако сте съвсем начинаещи в кухнята, но сте решени да промените това, ние ще ви помогнем да се научите как да ги правите стъпка по стъпка, докато се превърнете в истински майстори.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 400 мл прясно мляко
  • 200 г брашно (бяло, пресято)
  • щипка сол
  • 1 с.л. захар (по желание)
  • 2 с.л. разтопено масло (плюс още за намазване на тигана)
  • Ванилия (по желание)

Пригответе тестото

В дълбока купа счупете яйцата и ги разбийте леко с вилица или телена бъркалка. Добавете млякото и ванилията, ако използвате. Постепенно прибавяйте брашното, като разбърквате енергично, за да избегнете образуването на бучки. Когато тестото стане гладко, добавете солта, захарта и разтопеното масло. Оставете сместа да почине 15-20 минути - това ще направи палачинките по-еластични и по-лесни за обръщане.

Загрейте тигана

Изберете тиган с незалепващо покритие с диаметър около 24 см. Загрейте го на умерен огън и намажете леко с масло. Най-лесно става с четка или с хартиена салфетка. Не прекалявайте - излишната мазнина може да влоши текстурата на палачинките.

Снимка: iStock by Getty Images

Изпечете до златисто

С черпак сипете тънък слой от тестото в загретия тиган, като веднага го разнесете равномерно, накланяйки съда във всички посоки. Печете около минута - ще забележите, че ръбовете се запичат и леко се отлепят. Обърнете с помощта на шпатула и допечете още около 30 секунди. Повторете с останалото тесто, като леко намаслявате тигана между палачинките.

Сервирайте

След като изпечете всички, подредете палачинките една върху друга, като по желание слажете малко масло между тях - така ще останат топли и сочни. Сервирайте веднага с предпочитания от вас топинг - мед, домашно сладко, течен шоколад, сирене или просто пудра захар.

Да ви е сладко!

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: палачинки яйца ванилия бяло брашно прясно мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче