Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какво може да се обърка, когато приготвяте палачинки

За перфектни резултати са необходими някои хитрини


Палачинките са обичана закуска по целия свят, но приготвянето им понякога може да бъде по-предизвикателно, отколкото изглежда. Дори най-опитните готвачи се сблъскват с проблеми, които водят до разочароващи резултати. В тази статия ще разгледаме някои от най-честите грешки, които могат да се случат при приготвянето на палачинки и как да ги избегнем.

Тестото има неправилна консистенция

Една от най-честите грешки е тесто с неправилна консистенция - твърде гъсто или твърде течно. Ако ви се получи първата опция, палачинките стават дебели и тежки, а ако втората - няма да се оформят правилно и ще бъдат прекалено тънки. За да постигнете перфектната консистенция, добавяйте течността постепенно, докато получите течност, която прилича на гъстотата на боза.

Прекалено бързо или бавно разбивате сместа

Друга често срещана грешка е прекалено бързото или бавното разбиване на тестото. Ако разбивате твърде дълго, тестото може да стане жилаво, което ще доведе до палачинки с гумена консистенция. Ако не разбъркате достатъчно пък, може да останат бучки брашно, които ще развалят текстурата им.

Разбърквайте докато всички съставки се смесят добре, но не прекалявайте.

Не загрявате тигана правилно

Температурата на тигана е ключов фактор за успешния финал на правенето на палачинки. Твърде горещият тиган ще ги изгори отвън и ще ги остави сурови отвътре. Ако е твърде студен, палачинките ще се разпаднат и няма да се запекат правилно. Най-добре е да загреете тигана на средна температура и да го оставите да се затопли равномерно преди да започнете да готвите.

Снимка: iStock by Getty Images

Липсва ви мазнина или има прекалено много от нея

Мазнината е необходима за предотвратяване на залепването на палачинките, но трябва да се използва в умерени количества. Това правило важи особено при използването на тиган, който няма тефлоново или друго незалепващо покритие. Но ако готвите в такъв, независимо от количеството на мазнината, палачинките ви ще станат идеални. Разбира се, гледайте да е няколко капки.

Обръщате палачинките в неправилното време

Таймингът при обръщането на палачинките е от съществено значение. Ако ги обърнете твърде рано, преди да са се запекли достатъчно от едната страна, те ще се разкъсат. Изчакате ли твърде дълго обаче, може да изгорят. Знакът, че палачинката е готова за обръщане, е когато ръбовете започнат леко да се отлепват от тигана и се появят мехурчета по повърхността.

Снимка: iStock by Getty Images

Използвате неправилна рецепта

Понякога проблемите идват от самата рецепта. Винаги избирайте такава от надеждни източници и не се страхувайте да направите малки корекции според вашите предпочитания.

Не оставяте тестото да почине

Много рецепти препоръчват да оставите тестото да почине за 15-30 минути преди печенето. Това позволява на брашното да се хидратира напълно и на глутена да се отпусне, което води до по-пухкави и леки палачинки. Пропускането на тази стъпка може да доведе до по-твърди и плътни палачинки.

Като избягвате тези често срещани грешки, ще можете да приготвите вкусни и апетитни палачинки всеки път. С малко практика и внимание към детайлите, приготвянето на перфектни палачинки ще стане лесна задача.

Дайте оценка:

Тагове: палачинки