Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо да използвате панко вместо обикновена галета за домашните пилешки хапки

Вижте каква е разликата


Купените от магазина пилешки хапки са бързи и удобни за приготвяне, но често панировката им не предлага онзи съвършен хрупкав завършек, който всички обичаме. За щастие, има едно интересно решение, което може да промени това.

Панко галетата е основен елемент в японската кухня, особено в катсу - ястие от панирани и пържени месни котлети. Те се приготвят от люспи от бял хляб без кората, които се различават коренно от стандартните хлебни трохи. Докато обикновените вторите са дребни, сухи и плътни, панко се състои от по-големи и въздушни люспи, които създават забележителна хрупкавост - ефект, който се цени особено при пилешките хапки.

Панко галетата е по-суха по структура и абсорбира по-малко мазнина, което прави готовите хапки по-леки и невероятно хрупкави. Обикновената галета, особено ако е с ниско качество, често води до по-мека и леко влажна панировка - нещо, което е далеч от идеалното.

Тази техника далеч не се ограничава само до пилешки хапки. Панко може да обогати редица ястия с панирано месо - от пилешки филенца и бургер кюфтета до традиционни шницели. Ако не консумирате месо, панко е чудесен за пръчици моцарела, паниран карфиол или морски дарове, като скариди, придавайки им същата впечатляваща хрупкавост.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да овкусите пилешките хапки с панко

Пилешкото месо е като празно платно, което може да се съчетае с почти всеки вкус. Това ви дава свободата да експериментирате с подправките в шкафа си и да придадете на хапките собствен характер.

В някои рецепти се използват чесън на прах, лук на прах и пушен червен пипер. Именно червеният пипер придава домашен вкус, а ако е пушен, ефектът е още по-изразен. За огнена нотка можете да добавите щипка кайенски пипер, за да събудите вкусовите рецептори. Други варианти за пикантен резултат включват лют пипер на люспи или комбинация от смлян кориандър и гарам масала, които ще придадат на хапките ориенталски къри аромат.

Ако не обичате люто, може да заложите на ароматни билки. Класическата комбинация от розмарин и мащерка е винаги успешна, особено в съчетание с пилешко месо, а салвията ще внесе дълбочина и леко смолист аромат. Но да не забравяме и ригана. За по-лек и свеж завършек изберете магданоз и босилек, които перфектно допълват леката текстура на панкото.

А ако искате да изненадате небцето си, опитайте щипка естрагон с лек анасонов нюанс или смес от билки със сушен цитрус, която ще внесе свежест и лека киселинност.

Дайте оценка:

Тагове: пилешко Японско галета

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче