Необходими продукти за 8 големи палачинки:
- 175 г обикновено брашно
- 3 големи яйца
- 450 мл прясно мляко
- Олио или масло за пържене
Начин на приготвяне:
- Претеглете брашното в голяма купа.
- Разбийте яйцата, добавете половината мляко и щипка сол и разбъркайте до гладко, гъсто тесто.
- Добавете останалото мляко и разбийте отново. Тестото трябва да е с консистенцията на боза. Оставете настрана за поне 30 минути.
- Загрейте тиган за палачинки с незалепващо покритие или друг вид тиган.
- Добавете струйка олио или намажете повърхността му с малко масло.
- Когато тиганът е горещ, добавете половин черпак, ако искате тънки палачинки, или увеличете количеството, ако харесвате по-плътни. Завъртете тигана, така че да покрие повърхността. Излишното количество тесто може да върнете в купата при останалото.
- Когато ръбовете на палачинката започнат да се отлепят от стените на тигана, разклатете го, за да видите дали палачинката лесно се освобождава и покафенява от долната страна. Ако не, оставете я още малко.
- Обърнете и гответе другата страна за минута или две.
- Сервирайте палачинките с любимите си сладка, шоколад или друга плънка по избор.