Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Балкански бисери: Айвар по сръбски

Легендарната разядка, братовчед на лютеницата

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
60’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг червени чушки
  • 2 големи патладжана
  • 5 скилидки чесън
  • 2 с.л. олио
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • Сол, черен пипер и захар на вкус

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на приготвяне:

  1. Патладжаните се набождат с вилица на няколко места и се увиват в алуминиево фолио, а чушките се намазват с олио.
  2. Зеленчуците се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 мин.
  3. Чушките се слагат в тенджера, която се покрива с капак, за да се задушат.
  4. Патладжаните се остаавят да поизстинат за 15 мин., след което им се издълбава сърцевината с помощта на лъжица.
  5. Чушките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на едро.
  6. Всичко се прехвърля в блендер, заедно с чесъна, оцета, зехтина, чаена лъжичка сол и още толкова черен пипер, както и захар на вкус.
  7. Продуктите се миксират до получаване на еднородна смес, която се прехвърля в касерола и се пуска на умерен огън, за да заври и да покъкри за 30 мин.
  8. Готовият айвар може да се консумира веднага или да се съхранява в хладилник до две седмици. Подходящ е за намазване върху филийки, за гарнитура към скара и печени меса, а може и да се добави към сместа за бъркани яйца.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън варене тенджера оцет кафява захар патладжан лютеница келтска сол печени чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче