Необходими продукти:
- 1 кг червени чушки
- 2 големи патладжана
- 5 скилидки чесън
- 2 с.л. олио
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. ябълков оцет
- Сол, черен пипер и захар на вкус
Начин на приготвяне:
- Патладжаните се набождат с вилица на няколко места и се увиват в алуминиево фолио, а чушките се намазват с олио.
- Зеленчуците се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 мин.
- Чушките се слагат в тенджера, която се покрива с капак, за да се задушат.
- Патладжаните се остаавят да поизстинат за 15 мин., след което им се издълбава сърцевината с помощта на лъжица.
- Чушките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на едро.
- Всичко се прехвърля в блендер, заедно с чесъна, оцета, зехтина, чаена лъжичка сол и още толкова черен пипер, както и захар на вкус.
- Продуктите се миксират до получаване на еднородна смес, която се прехвърля в касерола и се пуска на умерен огън, за да заври и да покъкри за 30 мин.
- Готовият айвар може да се консумира веднага или да се съхранява в хладилник до две седмици. Подходящ е за намазване върху филийки, за гарнитура към скара и печени меса, а може и да се добави към сместа за бъркани яйца.