Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Добре дошъл, юни: 3 ястия, с които да посрещнем лятото подобаващо

Леки, лесни за приготвяне и пълни с вкус


С настъпването на юни в кухнята започва истински празник на ястията с пресни продукти. Пазарите се изпълват с ароматни билки, първите домати, млади тиквички, градински краставици и куп летни дарове, които вдъхновяват за нови и по-леки рецепти. Времето на тежките зимни яхнии остава назад, а на сцената излизат онези, които се приготвят бързо, захранват ни с настроение и не ни държат дълго край печката.

Именно този месец е идеалният момент да сменим ритъма и вкусовете, да дадем приоритет на сезонните продукти и да заложим на рецепти, които са едновременно апетитни и щадящи стомаха. Следващите три предложения са подбрани с мисъл за сезона - пълни с цвят, аромат и усещане за лекота. Подходящи са както за обяд в градината, така и за вечеря под открито небе с чаша добре охладено бяло вино.

Летен кускус с печени зеленчуци и нахут

Пъстър, засищащ и богат на текстури. Ще ви трябват:

  • 1 ч.ч. марокански кускус
  • 1 малка тиквичка
  • 1 червена чушка
  • 1 малък патладжан
  • 1 ч.ч. сварен нахут
  • зехтин, сол, лимон, магданоз

Зеленчуците се нарязват на кубчета и се запичат в тава с малко зехтин за около 30 минути. Кускусът се приготвя според указанията на опаковката и се разбърква с изпечените зеленчуци и отцедения нахут. Овкусява се с лимонов сок, сол и нарязан магданоз. Отличен избор за обяд в офиса или за вечеря на открито.

Спагети с чери домати и босилеков сос

Идеални за дни, когато не ви се включва фурната.

Снимка: iStock by Getty images

Необходими продукти:

  • 250 г спагети
  • 200 г чери домати
  • 1 скилидка чесън
  • Шепа пресен босилек
  • 3 с.л. зехтин
  • сол, черен пипер
  • пармезан

Спагетите се сваряват и изплакват със студена вода. В блендер се пасират босилекът, чесънът, зехтинът и щипка сол до гладък сос. Чери доматите се разполовяват. Всичко се смесва и се поднася охладено, с настърган пармезан отгоре. Едновременно леко, ароматно и засищащо ястие.

Ягодов десерт с маскарпоне и мед

Завършваме с нещо сладко, но без печене.

Необходими продукти:

  • 250 г маскарпоне
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. ванилия
  • 200 г ягоди
  • бисквити
  • Листенца мента за декорация

Маскарпонето се разбива с меда и ванилията до пухкав крем. Ягодите се нарязват на парченца. В чаши или бурканчета се редуват пластове крем, бисквити и плодове. Охлажда се минимум 30 минути. Десертът се поднася с листенца мента и още малко мед за разкош.

Дайте оценка:

Тагове: чери домати ягоди маскарпоне тиквички мед обикновени бисквити нахут маслинова паста кускус

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче