С настъпването на юни в кухнята започва истински празник на ястията с пресни продукти. Пазарите се изпълват с ароматни билки, първите домати, млади тиквички, градински краставици и куп летни дарове, които вдъхновяват за нови и по-леки рецепти. Времето на тежките зимни яхнии остава назад, а на сцената излизат онези, които се приготвят бързо, захранват ни с настроение и не ни държат дълго край печката.
Именно този месец е идеалният момент да сменим ритъма и вкусовете, да дадем приоритет на сезонните продукти и да заложим на рецепти, които са едновременно апетитни и щадящи стомаха. Следващите три предложения са подбрани с мисъл за сезона - пълни с цвят, аромат и усещане за лекота. Подходящи са както за обяд в градината, така и за вечеря под открито небе с чаша добре охладено бяло вино.
Летен кускус с печени зеленчуци и нахут
Пъстър, засищащ и богат на текстури. Ще ви трябват:
- 1 ч.ч. марокански кускус
- 1 малка тиквичка
- 1 червена чушка
- 1 малък патладжан
- 1 ч.ч. сварен нахут
- зехтин, сол, лимон, магданоз
Зеленчуците се нарязват на кубчета и се запичат в тава с малко зехтин за около 30 минути. Кускусът се приготвя според указанията на опаковката и се разбърква с изпечените зеленчуци и отцедения нахут. Овкусява се с лимонов сок, сол и нарязан магданоз. Отличен избор за обяд в офиса или за вечеря на открито.
Спагети с чери домати и босилеков сос
Идеални за дни, когато не ви се включва фурната.
Необходими продукти:
- 250 г спагети
- 200 г чери домати
- 1 скилидка чесън
- Шепа пресен босилек
- 3 с.л. зехтин
- сол, черен пипер
- пармезан
Спагетите се сваряват и изплакват със студена вода. В блендер се пасират босилекът, чесънът, зехтинът и щипка сол до гладък сос. Чери доматите се разполовяват. Всичко се смесва и се поднася охладено, с настърган пармезан отгоре. Едновременно леко, ароматно и засищащо ястие.
Ягодов десерт с маскарпоне и мед
Завършваме с нещо сладко, но без печене.
Необходими продукти:
- 250 г маскарпоне
- 2 с.л. мед
- 1 ч.л. ванилия
- 200 г ягоди
- бисквити
- Листенца мента за декорация
Маскарпонето се разбива с меда и ванилията до пухкав крем. Ягодите се нарязват на парченца. В чаши или бурканчета се редуват пластове крем, бисквити и плодове. Охлажда се минимум 30 минути. Десертът се поднася с листенца мента и още малко мед за разкош.