Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В еърфрайър: Три варианта на пълнени картофи, в които ще се влюбите

Изберете любимия си и го пригответе

30’ Подготовка
30’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими основни продукти:

  • 2 големи картофа за печене (за всеки от вариантите)
  • Олио

За картофите със спанак:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 1 скилидка чесън, счукана или настъргана
  • Парче пресен джинджифил с размер на палец, настърган
  • 1 червена люта чушка, тънко нарязана
  • 1 чаена лъжица семена от черен кимион (по желание)
  • ½ чаена лъжица смлян кимион
  • 1 чаена лъжица куркума
  • 150 г замразен спанак, размразен
  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

За картофи с риба тон:

  • 200 г консерва риба тон, отцедена
  • 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
  • 4 супени лъжици майонеза
  • Малка връзка ситно нарязан пресен магданоз
  • Сок от ½ лимон
  • 20 г кисели краставички или корнишони, нарязани на кубчета
  • Сол и прясно смлян черен пипер
  • 50 г настърган чедър

За картофи със сметана, праз и билки:

  • 1 стрък праз, тънко нарязан
  • 25 г масло
  • 80 г крема сирене с чесън и билки
  • 1 чаена лъжица едрозърнеста горчица
  • Сол и прясно смлян черен пипер
  • 75 г чедър

Начин на приготвяне:

Приготвяне на картофите:

Надупчете картофите няколко пъти с остър нож или вилица. Сгответе ги в микровълнова печка (800W) за 15 минути.

След като са готови, оставете ги да престоят 1 минута, преди да ги разрежете на две. С лъжица издълбайте вътрешността им в купа и я оставете настрана.

Поставете картофите с отрязаната страна надолу, без да ги белите, в еърфрайър и ги напръскайте с малко олио. Гответе на 180°C за 7 минути.

Алтернатива: Загрейте фурна на 180°C (160°C с вентилатор) и печете 10 минути, докато приготвяте плънката по избор.

Снимка: iStock by Getty Images

Вариант 1: Пълнени картофи със спанак

  1. В тиган на среден огън загрейте зехтина. Добавете лука и гответе 3 минути, след което прибавете чесъна, джинджифила и половината от лютата чушка. Гответе още 1 минута, докато сместа стане ароматна.
  2. Добавете семената от черен кимион (ако използвате), смления кимион, куркумата, сол и черен пипер. Гответе още 1 минута.
  3. Прибавете сместа към издълбаната картофена вътрешност заедно с размразения спанак. Овкусете и коригирайте подправките, ако е необходимо.
  4. Напълнете картофите със сместа и гответе в уреда с горещ въздух за 10 минути или под грил за 15 минути, докато станат златистокафяви и хрупкави. Сервирайте, поръсени с останалата люта чушка.

Вариант 2: Пълнени картофи с риба тон

  1. В купа смесете всички съставки за плънката от риба тон (без чедъра). Прибавете и издълбаната вътрешност на картофите. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо, и разбъркайте отново.
  2. Напълнете картофените обелки със сместа от риба тон и отгоре поръсете с настъргания чедър.
  3. Поставете в уреда с горещ въздух (или под силен грил) и гответе за около 8-10 минути, докато сиренето се разтопи. Сервирайте.

Вариант 3: Пълнени картофи с праз и сирена

  1. Разтопете маслото в тиган на силен огън. Добавете праза и намалете котлона на средна степен. Гответе праза, докато омекне, след което овкусете със сол и черен пипер.
  2. В купата с издълбания картоф прибавете омекналия праз, крема сиренето, горчицата и половината от чедъра. Разбъркайте добре.
  3. Напълнете картофите със сместа и поръсете с останалия чедър.
  4. Върнете в еърфрайъра и гответе 10 минути (или във фурна, както е описано по-горе, за 15 минути), докато чедърът се разтопи и стане леко златистокафяв. Сервирайте.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън горчица олио пресен лук лук магданоз праз лимон картофи крема сирене люти чушки майонеза кисели краставички джинджифил чедър спанак кимион куркума риба тон еърфрайър

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче