Необходими основни продукти:
- 2 големи картофа за печене (за всеки от вариантите)
- Олио
За картофите със спанак:
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, счукана или настъргана
- Парче пресен джинджифил с размер на палец, настърган
- 1 червена люта чушка, тънко нарязана
- 1 чаена лъжица семена от черен кимион (по желание)
- ½ чаена лъжица смлян кимион
- 1 чаена лъжица куркума
- 150 г замразен спанак, размразен
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
За картофи с риба тон:
- 200 г консерва риба тон, отцедена
- 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 4 супени лъжици майонеза
- Малка връзка ситно нарязан пресен магданоз
- Сок от ½ лимон
- 20 г кисели краставички или корнишони, нарязани на кубчета
- Сол и прясно смлян черен пипер
- 50 г настърган чедър
За картофи със сметана, праз и билки:
- 1 стрък праз, тънко нарязан
- 25 г масло
- 80 г крема сирене с чесън и билки
- 1 чаена лъжица едрозърнеста горчица
- Сол и прясно смлян черен пипер
- 75 г чедър
Начин на приготвяне:
Приготвяне на картофите:
Надупчете картофите няколко пъти с остър нож или вилица. Сгответе ги в микровълнова печка (800W) за 15 минути.
След като са готови, оставете ги да престоят 1 минута, преди да ги разрежете на две. С лъжица издълбайте вътрешността им в купа и я оставете настрана.
Поставете картофите с отрязаната страна надолу, без да ги белите, в еърфрайър и ги напръскайте с малко олио. Гответе на 180°C за 7 минути.
Алтернатива: Загрейте фурна на 180°C (160°C с вентилатор) и печете 10 минути, докато приготвяте плънката по избор.
Вариант 1: Пълнени картофи със спанак
- В тиган на среден огън загрейте зехтина. Добавете лука и гответе 3 минути, след което прибавете чесъна, джинджифила и половината от лютата чушка. Гответе още 1 минута, докато сместа стане ароматна.
- Добавете семената от черен кимион (ако използвате), смления кимион, куркумата, сол и черен пипер. Гответе още 1 минута.
- Прибавете сместа към издълбаната картофена вътрешност заедно с размразения спанак. Овкусете и коригирайте подправките, ако е необходимо.
- Напълнете картофите със сместа и гответе в уреда с горещ въздух за 10 минути или под грил за 15 минути, докато станат златистокафяви и хрупкави. Сервирайте, поръсени с останалата люта чушка.
Вариант 2: Пълнени картофи с риба тон
- В купа смесете всички съставки за плънката от риба тон (без чедъра). Прибавете и издълбаната вътрешност на картофите. Овкусете със сол и черен пипер, ако е необходимо, и разбъркайте отново.
- Напълнете картофените обелки със сместа от риба тон и отгоре поръсете с настъргания чедър.
- Поставете в уреда с горещ въздух (или под силен грил) и гответе за около 8-10 минути, докато сиренето се разтопи. Сервирайте.
Вариант 3: Пълнени картофи с праз и сирена
- Разтопете маслото в тиган на силен огън. Добавете праза и намалете котлона на средна степен. Гответе праза, докато омекне, след което овкусете със сол и черен пипер.
- В купата с издълбания картоф прибавете омекналия праз, крема сиренето, горчицата и половината от чедъра. Разбъркайте добре.
- Напълнете картофите със сместа и поръсете с останалия чедър.
- Върнете в еърфрайъра и гответе 10 минути (или във фурна, както е описано по-горе, за 15 минути), докато чедърът се разтопи и стане леко златистокафяв. Сервирайте.