Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В жегите: Можем ли да съхраняваме слънчогледовото олио в хладилника

И как да го запазим да не гранясва


Лятната жега поставя на изпитание не само нас, но и продуктите в кухнята. Сред тях слънчогледовото олио е особено чувствително към високи температури, тъй като те ускоряват процеса на окисление и гранясване. Затова често възниква въпросът дали е възможно да го държим в хладилника, за да го запазим за по-дълго? Отговорът е "да", но има някои тънкости, които е добре да знаем, за да запазим както вкуса, така и качеството му.

Съхраняването на олиото в хладилник е напълно безопасно, но ниската температура може да го направи мътно или да образува бели кристалчета. Това не е признак за разваляне. Олиото ще възвърне нормалната си прозрачност, ако го оставите на стайна температура за кратко преди употреба. За много домакини този ефект е приемлив, особено когато алтернативата е рискът от бързо гранясване в горещи помещения.

Освен в хладилника има и други начини да предпазите слънчогледовото олио от разваляне през лятото. Най-важното е да го съхранявате в плътно затворена бутилка, далеч от пряка слънчева светлина, тъй като ултравиолетовите лъчи ускоряват окислението. Добре е да избирате тъмни стъклени бутилки, които филтрират светлината, или да съхранявате пластмасовите опаковки в шкаф.

Снимка: iStock by Getty images

Колкото по-малко въздух влиза в бутилката, толкова по-бавно протича процесът на гранясване. Ако купувате олио в големи туби, препоръчително е да го прехвърляте в по-малки бутилки и да пълните догоре, за да намалите контакта с кислорода. Също така е добре да не купувате количества, които няма да използвате в рамките на няколко месеца, особено в горещите сезони.

В крайна сметка, хладилникът е надежден съюзник за съхранението на слънчогледово олио в летните жеги, особено ако кухнята ви е топла и няма прохладно място за бутилката. Съчетаването на ниска температура с правилна опаковка и защита от светлина е най-сигурният начин да запазите олиото в добър вид, ароматно и готово за готвене, без да гранясва.

Дайте оценка:

Тагове: олио

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче