Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Избягвайте да съхранявате тези зеленчуци в хладилника

Защото не всички са създадени еднакви

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Хладилникът е задължителен във всяка кухня и измамливо изглежда като идеалното място за всички видове зеленчуци. Истината обаче е, че някои от тях всъщност могат да загубят от вкуса или текстурата си при ниски температури. Ето няколко полезни съвета по този въпрос.

Снимка: iStock by Getty Images

Картофи

Те са известни със способността си бързо да абсорбират влагата, което ги прави податливи на гниене, когато се съхраняват в хладилник. Това може да доведе до неприятна миризма и вкус. И понеже рядко се продават в опаковка, може би доста хора не са запознати със следните инструкции, а именно: За да бъдат картофите свежи, най-добре е да ги държите на сухо, хладно и добре проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Домати

Макар и да се класифицират като плод, също си струва да ги споменем. Ниските температури могат да причинят промяна в структурата на клетките им, което води до омекването им и загубата на вкус. Вместо това дръжте доматите на стайна температура в купа или кошница, за да запазите техния естествен аромат и твърдост.

Краставици

Те също реагират отрицателно на студа. Той може да доведе до тяхното омекване и загуба на хрупкавост. За да удължите живота им, дръжте краставиците в хладна, суха зона от дома с добра циркулация на въздуха, като например в плитък съд на плота в кухнята.

Купете купи и чинии

Придайте стил и уют на дома си с богата палитра от красиво изработени купи и чинии. С тях ще направите и процеса на готвене едно доста по-приятно изживяване..

Лук и чесън

Хладилникът определено е техен враг, особено за чесъна, защото там той става прекалено влажен, бели се много трудно и може да мухляса. Дръжте тези зеленчуци в килер или шкаф, където могат да дишат свободно.

Чушки

Чушките имат деликатна ципа, която може да стане лепкава и лигава, ако бъдат изложени на влагата в хладилника. За да предотвратите това, съхранявайте ги в хартиен плик на плота или в кухненски шкаф.

Тиква

Тя може да развие плесен ако се държи на по-ниски температури и голяма влага. Вместо това я съхранявайте на сухо, хладно и тъмно място, като например в килера или мазето, където няма опасност да замръзнат.

Моркови

Ако ще ги слагате в хладилник, нека да е в чекмеджето за зеленчуци, защото иначе могат да станат горчиви. Ако пък ще ги държите на стайна температура, нека да е в хартиен плик, за да не изсъхнат.

Дайте оценка:

Тагове: чесън червен лук домати краставици моркови тиква картофи чушки кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче