Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лавракът, на който трудно може да се устои

И няколко вкусни рецепти с него, за да ги изпробвате у дома


Лавракът, познат и като морски вълк, е ценена риба както в Европа, така и в Северна и Южна Америка. Среща се в Атлантическия океан, както и в топлите води на Средиземно и Черно море. Поради прекомерния улов в природата популацията ѝ постепенно намалява, затова в редица страни се предпочита развъждането ѝ в аквакултури, за да се гарантира устойчивост.

През топлите месеци лавракът обитава плитчините близо до сушата, а през зимата се придвижва към по-дълбоки морски зони. В естествени условия може да живее до три десетилетия, като най-впечатляващите екземпляри достигат метър дължина и тегло около 12 килограма. Такива обаче рядко попадат на пазара - предлаганите риби обикновено тежат между 1 и 2 килограма, което е напълно достатъчно, за да нахрани двама души.

Една от големите практични предимства на морския вълк са неговите едри кости, които не създават неудобство при хранене. Това го прави особено подходящ за приготвяне цял - на скара или във фурна, където запазва формата и сочността си.

Класическият и изключително лесен начин за печене включва пълнене на почистената риба с резени лимон и стръкове пресни подправки. След това се пече във фурната, загрята на 160°C, около 25 минути. Преди поднасяне е добре да се остави да престои 5 минути, а за завършек се гарнира с допълнителни резени лимон за свежест.

Плътното месо на лаврака, което лесно се отделя от костите, го прави подходящ за разнообразни кулинарни приложения - от яхнии и супи до ароматна паста. Шеф-готвачите ценят неговия чист, фин вкус и ниското съдържание на мазнини, което го превръща в отличен избор за хора, спазващи диетичен режим.

Хранителната му стойност също е впечатляваща - той е богат на белтъчини и осигурява пълен спектър от незаменими аминокиселини. Съдържа повече витамини и минерали в сравнение с много други морски риби, а високото ниво на омега-3 мастни киселини подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, като защитава вените и артериите.

При покупка на пресен лаврак е най-добре да се сготви веднага или в рамките на два дни, като до тогава се съхранява в хладилник. Ако планирате замразяване, следвайте правилните стъпки за съхранение, за да запазите свежестта и качеството му.

Ето и няколко вдъхновяващи рецепти с любимия лаврак, които да изпробвате у дома:

 

Дайте оценка:

Тагове: риба лаврак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче