Главното в тази рецепта са прорезите, които трябва да се направят по страните на рибата, защото така тя се пържи доста по-бързо, а и по-лесно може да се провери дали е вече готова.
Необходими продукти:
- 1 връзка пресен кориандър
- 200 г жълти чери домати
- 100 г халапеньо от буркан или консерва
- Сол
- 3 ч.ч. зехтин
- Лаврак (около 1 кг)
- Питки за тортила
Начин на приготвяне:
- Дръжките на кориандъра се отделят от листата, а самите листа се оставят настрана, тъй като ще се използват чак при поднасянето на рибата. Дръжките се нарязват и се пасират в блендер заедно с почистените от дръжки жълти чери домати, чушките "Халапеньо", както и около 50 г от сока, в който са били мариновани в буркана или консервата. Сместа се опитва на сол и ако трябва се добавя още от маринатата на лютите чушки.
- В тиган се загрява малко зехтин на силен огън, а през това време се правят прорезите по страните на рибата, с помощта на остър нож. Прорезите трябва да са на разстояние от около 3 см един от друг и да са дълбоки почти до костта. Лаврака се осолява отвътре и отвън. А в случай, че нямате подходящ за тази процедура нож, ето и едно бързо решение за попълване на набора от домакински прибори:
- През това време мазнината би трябвало да е добре загрята, при което рибата се хваща за опашката и се потапя първо откъм главата, а после и останалата част от тялото й. Ако случайно тя не се събере в тигана и опашката й остане отвън, то това не е повод за притеснение. Всяка страна на лаврака се пържи около 4 мин., а целта е кожата да стане хрупкава и месото да бъде добре изпържено.
- Приготвеният в блендера сос се изсипва в широка плоска чиния, а рибата се поставя внимателно върху него. В кухината между тялото и главата на лаврака се поставят листата от кориандър, както и около него, за да е по-красиво ястието.
- Сервира се с тортила питки, които трябва да бъдат предварително претоплени според инструкциите на опаковката. Правилният вид съд за сервиране на подобен тип рибни ястия можете да разгледате ето тук: