Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пържен лаврак с дресинг от кориандър

Морско изкушение с мексикански полъх

5’ Подготовка
30’ Време за готвене
1 Порции
2 Трудност

Главното в тази рецепта са прорезите, които трябва да се направят по страните на рибата, защото така тя се пържи доста по-бързо, а и по-лесно може да се провери дали е вече готова.

Необходими продукти:

  • 1 връзка пресен кориандър
  • 200 г жълти чери домати
  • 100 г халапеньо от буркан или консерва
  • Сол
  • 3 ч.ч. зехтин
  • Лаврак (около 1 кг)
  • Питки за тортила

Начин на приготвяне:

  1. Дръжките на кориандъра се отделят от листата, а самите листа се оставят настрана, тъй като ще се използват чак при поднасянето на рибата. Дръжките се нарязват и се пасират в блендер заедно с почистените от дръжки жълти чери домати, чушките "Халапеньо", както и около 50 г от сока, в който са били мариновани в буркана или консервата. Сместа се опитва на сол и ако трябва се добавя още от маринатата на лютите чушки.
  2. В тиган се загрява малко зехтин на силен огън, а през това време се правят прорезите по страните на рибата, с помощта на остър нож. Прорезите трябва да са на разстояние от около 3 см един от друг и да са дълбоки почти до костта. Лаврака се осолява отвътре и отвън. А в случай, че нямате подходящ за тази процедура нож, ето и едно бързо решение за попълване на набора от домакински прибори:

    Нож Сантоку Senso

    Ултра лек и изключително остър

  3. През това време мазнината би трябвало да е добре загрята, при което рибата се хваща за опашката и се потапя първо откъм главата, а после и останалата част от тялото й. Ако случайно тя не се събере в тигана и опашката й остане отвън, то това не е повод за притеснение. Всяка страна на лаврака се пържи около 4 мин., а целта е кожата да стане хрупкава и месото да бъде добре изпържено.
  4. Приготвеният в блендера сос се изсипва в широка плоска чиния, а рибата се поставя внимателно върху него. В кухината между тялото и главата на лаврака се поставят листата от кориандър, както и около него, за да е по-красиво ястието.
  5. Сервира се с тортила питки, които трябва да бъдат предварително претоплени според инструкциите на опаковката. Правилният вид съд за сервиране на подобен тип рибни ястия можете да разгледате ето тук:

    Основна чиния Ø 27 см.

    Азиатската естетика се среща със скандинавския дизайн

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол лаврак кориандър чери домати люти чушки тортила питки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче