Динята си остава любимият летен плод на почти всеки и то по една основна причина. Не, не заради освежаващия вкус, нито заради фотогеничния ѝ розов (или понякога жълт) цвят, нито дори заради ниското съдържание на калории, високото количество полезни вещества или фактът, че по естествен начин хидратира тялото ни. Всичко това е чудесно, разбира се, но истинската радост от динята идва от друго - от социалния елемент в нея, благодарение на който тя бързо умее да събира хората заедно.
Разбира се, има и една съществена пречка - рязането на диня може да бъде истинско изпитание. Как се получават онези идеално подредени, симетрични парчета, без да се стигне до тотален хаос и лепкави сокове навсякъде? Въпрос, който е измъчвал ума на много хора още откакто първата диня е била отгледана.
Добрата новина е, че вече има решение и както при повечето съвременни открития, то идва от някой благороден, полуанонимен герой, който е споделил видео в социалните мрежи. И макар никой да не помни името му, трикът с рязането на диня се оказва повече от полезен.
Нарязване на диня с... конец за зъби?
В това бързо разпространило се видео преди години, споделяно както в Reddit, така и във Facebook, виждаме жена в кухнята, която се готви да среже парче, което е ¼ от динята. Ако се надявате на помощ за разполовяване на цяла диня, видеото няма да ви бъде от полза, но остър нож със сигурност ще ви влезе в употреба.
Жената във видеото взима дълъг конец (поне около 60 см) и го прокарва между кората и вътрешността на динята, като внимателно ги отделя една от друга. След това използва същия конец, за да притисне вътрешността отгоре надолу, като я нарязва на триъгълни парчета. Резултатът е почти съвършен.
Дали наистина този трик работи?
Звучи лесно, нали? Повечето от коментарите във Facebook потвърждават, че номерът с конеца върши отлична работа.
Други се питат: "А защо просто не се използва нож?" Добър въпрос, но явно чарът на нестандартния метод си остава. В Reddit част от коментарите се съсредоточават върху това, колко трудно е да се намери обикновен конец без ментов вкус - повечето варианти на пазара са ароматизирани. Въпреки това, един потребител с чувство за хумор отбелязва: "Диня с аромат на мента? Чудесна идея!" А друг предлага контратрик - "Сложи щипка сол и ще неутрализираш ментовия вкус".
Някои дори предлагат да се използва здрав конец или корда вместо конец за зъби - ефектът е същият, само че без допълнителен вкус. А ако все пак след всичко динята ви изглежда малко разпиляна или неособено естетична - не се притеснявайте. Има цял куп вкусни начини да оползотворите и "провалената" диня.