Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тези топчета сладост доказват, че няма такова нещо като "твърде много шоколад"

Направете си ги и ще се убедите сами


Когато става дума за комбинацията от сочна торта и ароматен течен шоколад, резултатът не може да бъде друг освен впечатляващ. Може би вече сте опитвали шоколадови лава кексчета с течен шоколад - един от най-разкошните десерти, които съществуват. Но ако у дома случайно имате остатъци от шоколадова торта (или дори цяла торта), заедно с бурканче течен шоколад, помислете за още една изкусителна идея - шоколадови топчета с течен шоколад. Те съчетават пухкава торта с неустоим крем, оформени в малки хапки, които ще задоволят и най-големия любител на шоколада.

Защо да изберете този десерт

Шоколадовите топчета са забавни и изключително лесни за приготвяне. Те приличат на малки трюфели - натрошена торта, оформена в топчета и покрита с разтопен шоколад. Приличат на домашни кейк близалки, но без клечките. Текстурата им е интересна, вкусът - богат, а външният им вид - впечатляващ. Могат да се сервират на празнични събирания, рождени дни или парти с приятели, но истината е, че не е нужен повод - достатъчно е да имате желание за нещо сладко.

Какво ще ви трябва

За най-простия вариант на този десерт са нужни само три съставки: шоколадова торта, течен шоколад и шоколадови блокчета за разтопяване и овалване. Ако искате да добавите разнообразие, можете да включите и крема сирене за плънката, както и различни украси - цветни пръчици, натрошени бонбони или фъстъци. А най-хубавото е, че ако използвате готова или останала торта, можете да приготвите топчетата за по-малко от час.

Снимка: Unsplash

Основната рецепта

За да направите класически шоколадови топчета с течен шоколад, започнете с натрошаване на шоколадова торта или сладкиш в купа. Добавете течния шоколад и разбъркайте с лъжица или шпатула, докато сместа придобие тестена консистенция. Ако желаете, използвайте миксер, за да улесните процеса. След като получите мека и еластична смес, оформете малки топчета и ги оставете настрани. Междувременно разтопете шоколадовите блокчета в купа и застелете тава с хартия за печене. Потопете всяко топче в разтопения шоколад и го поставете върху тавата. След това сложете тавата в хладилник - скоро ще имате готови за похапване сладки изкушения.

Разнообразие с плънка

Ако искате да направите десерта още по-впечатляващ, може да напълните топчетата с течен шоколад вместо да го смесвате със самата торта. В такъв случай натрошете тортата в купа и прибавете крема сирене или глазура по ваш избор, за да получите подходяща смес за оформяне. Оформете топчета и с помощта на шприц ги напълнете с течен шоколад. Така ще получите малки шоколадови "бомбички", които изненадват приятно още с първата хапка.

Финални щрихи

Независимо кой метод ще изберете, след охлаждане и покриване с шоколад може да поръсите топчетата с шарени пръчици или ядки. За допълнителен шоколадов акцент оваляйте ги леко в какао на прах. Оставете ги в хладилника, докато глазурата стегне напълно. А най-важното е да запомните - при този десерт няма такова нещо като "твърде много шоколад".

Дайте оценка:

Тагове: торта млечен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче