Няма нищо по-освежаващо от парче сочна диня, но веднъж нарязан, този плод бързо губи свежестта си. Излагането на кислород ускорява разпадането му и затова парчетата диня издържат само три до пет дни в хладилника.
Затова е добре да се замислите, преди да купите предварително нарязана диня - тя се разваля значително по-бързо от цяла, която може да се съхранява до седмица на хладно и сухо място. В един момент обаче ще трябва да я нарежете. След това правилното съхранение ще удължи свежестта ѝ.
Честа грешка е оставянето на нарязаната диня на стайна температура твърде дълго, особено по време на летни събирания. До два часа след нарязването тя трябва да бъде прибрана в покрит съд и поставена в отделението за зеленчуци на хладилника. Най-добре е да се съхранява при температури между -12 и 2 градуса по Целзий - малко по-студено от стандартните настройки на повечето хладилници.
Как да удължите свежестта на нарязаната диня
След като вече сте я нарязали, вероятно ще искате парчетата да останат свежи възможно най-дълго. Използвайте съдове с херметическо затваряне, пликове с цип или стъклени кутии. Нарежете плода на по-големи парчета вместо на дребни хапки, защото по този начин излагането на кислород ще е по-малко, а соковете ще се задържат по-добре. При нужда винаги може да нарежете допълнително преди поднасяне. Кората на динята действа като естествена защита от изсъхване.
Ако искате динята да издържи още по-дълго, може да я замразите. Така ще се запази до осем месеца. Наредете парчетата върху тава и замразете за около два часа. После прехвърлете полузамразените парчета в херметически съд или плик с цип и ги съхранявайте във фризера.
Все пак развалянето е неизбежно, затова е важно да разпознавате признаците, появяващи се при динята. Ако забележите неприятна миризма, тъмни петна, лигав слой или комбинация от тях- изхвърлете я. Понякога плодът изглежда нормално, но вътрешността вече е ферментирала. Ако усетите да е като газирана или да щипе на езика ви при отхапване, не я яжте.