Необходими продукти:
- 200 г черен шоколад с мин. 70% какао
- 4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
- 50 г захар
- 1 щипка сол
- 200 мл течна сладкарска сметана без захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Начупете черния шоколад на малки парченца и го разтопете на водна баня или в микровълнова на ниска мощност. Разбърквайте внимателно, докато получите гладка и лъскава смес. Оставете го да се охлади леко.
- В друга купа разбийте жълтъците с половината захар до пухкава, бледожълта смес. Добавете охладения, но все още течен шоколад към жълтъците. Разбъркайте внимателно с шпатула или телена бъркалка до хомогенност. При желание добавете и ваниловия екстракт.
- В отделна купа разбийте течната сметана до меки върхове. Не трябва да е прекалено гъста. Внимателно я добавете на части към шоколадовата смес, като разбърквате бавно и деликатно, за да запазите въздушната структура.
- В чиста и суха купа разбийте белтъците с щипка сол до получаване на пяна. Постепенно добавете останалата захар и продължете да разбивате до меки връхчета. Белтъците трябва да са лъскави и стабилни, но не прекалено твърди.
- На няколко етапа добавете разбитите белтъци към шоколадовата смес, като разбърквате с бавни и широки движения отдолу нагоре. Внимавайте да не загубите въздуха в сместа - именно това придава на муса лекота и пухкавост.
- Разпределете готовия мус в чаши или купички. Покрийте с фолио и оставете в хладилник да стегне за минимум 2-3 часа.