Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мус от черен шоколад

Пухкав и пълен с вкус

20’ Подготовка
0’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г черен шоколад с мин. 70% какао
  • 4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
  • 50 г захар
  • 1 щипка сол
  • 200 мл течна сладкарска сметана без захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Начупете черния шоколад на малки парченца и го разтопете на водна баня или в микровълнова на ниска мощност. Разбърквайте внимателно, докато получите гладка и лъскава смес. Оставете го да се охлади леко.
  2. В друга купа разбийте жълтъците с половината захар до пухкава, бледожълта смес. Добавете охладения, но все още течен шоколад към жълтъците. Разбъркайте внимателно с шпатула или телена бъркалка до хомогенност. При желание добавете и ваниловия екстракт.
  3. В отделна купа разбийте течната сметана до меки върхове. Не трябва да е прекалено гъста. Внимателно я добавете на части към шоколадовата смес, като разбърквате бавно и деликатно, за да запазите въздушната структура.
  4. В чиста и суха купа разбийте белтъците с щипка сол до получаване на пяна. Постепенно добавете останалата захар и продължете да разбивате до меки връхчета. Белтъците трябва да са лъскави и стабилни, но не прекалено твърди.
  5. На няколко етапа добавете разбитите белтъци към шоколадовата смес, като разбърквате с бавни и широки движения отдолу нагоре. Внимавайте да не загубите въздуха в сместа - именно това придава на муса лекота и пухкавост.
  6. Разпределете готовия мус в чаши или купички. Покрийте с фолио и оставете в хладилник да стегне за минимум 2-3 часа.

Дайте оценка:

Тагове: яйца бяла захар ванилия сладкарска сметана черен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче