Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За вкус и здраве: Кои ядки и сушени плодове е добре да се изкисват преди готвене

Полезни съвети за по-сполучливи салати и други ястия

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Изкисването на сухи плодове и ядки преди добавянето им в салати, различни гозби или десерти, е стар кулинарен трик, който много хора пренебрегват. Той подобрява вкуса и прави ястията по-щадящи за стомаха и небцето.

Ето кои продукти си струва да изкисваме и защо:

Стафиди

  • Защо: Стафидите често са прекалено сухи и твърди.
  • Как: Накиснете ги за 10-15 мин. в топла вода или за 30 мин. в студена.
  • Резултат: Така стафидите стават по-сочни и меки и с по-балансиран вкус — идеални са за салати, оризови ястия и различни дресинги.

Сурови орехи

  • Защо: Съдържат танини и фитинова киселина, които могат да пречат на усвояването им.
  • Как: Изкисвайте ги за 8 до 12 часа, като смените водата поне веднъж.
  • Резултат: Орехите стават по-меки, по-малко горчиви и не дразнят стомаха.

Купете купи и чинии

Придайте стил и уют на дома си с богата палитра от красиво изработени купи и чинии. С тях ще направите и процеса на готвене едно доста по-приятно изживяване..

Сурови слънчогледови семена

  • Защо: Подобно на другите ядки те съдържат вещества, които инхибират ензимите.
  • Как: Накиснете слънчогледовото семе за около 4 часа в хладка вода.
  • Резултат: То ще стане по-меко и хрупкаво, което го прави перфектно за салати, песто и за поръсване върху домашен хляб.

Други сурови ядки

  • Бадеми: Накисват се за 8-12 часа, след което може да се обелят много по-лесно.
  • Кашу: 2-4 часа - прекалено дългото накисване го прави прекалено кашкаво.
  • Лешници: 8 часа са достатъчни - така се подобрява текстурата на този вид ядки, когато се използват за различни видове кремове или сосове.

Още полезни съвети:

  • За повече аромат: Накиснете стафидите в портокалов сок или ром за по-интересен аромат.
  • Солена вода: Леко подсолената вода може да подчертае вкуса на ядките.
  • Бъдете предвидливи: Изкисвайте тези продукти вечер, за да са ви готови и подръка на следващия ден.

  

Дайте оценка:

Тагове: портокал стафиди салата бадеми вода орехи лешници слънчогледово семе ром кашу

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче