Изкисването на сухи плодове и ядки преди добавянето им в салати, различни гозби или десерти, е стар кулинарен трик, който много хора пренебрегват. Той подобрява вкуса и прави ястията по-щадящи за стомаха и небцето.
Ето кои продукти си струва да изкисваме и защо:
Стафиди
- Защо: Стафидите често са прекалено сухи и твърди.
- Как: Накиснете ги за 10-15 мин. в топла вода или за 30 мин. в студена.
- Резултат: Така стафидите стават по-сочни и меки и с по-балансиран вкус — идеални са за салати, оризови ястия и различни дресинги.
Сурови орехи
- Защо: Съдържат танини и фитинова киселина, които могат да пречат на усвояването им.
- Как: Изкисвайте ги за 8 до 12 часа, като смените водата поне веднъж.
- Резултат: Орехите стават по-меки, по-малко горчиви и не дразнят стомаха.
Сурови слънчогледови семена
- Защо: Подобно на другите ядки те съдържат вещества, които инхибират ензимите.
- Как: Накиснете слънчогледовото семе за около 4 часа в хладка вода.
- Резултат: То ще стане по-меко и хрупкаво, което го прави перфектно за салати, песто и за поръсване върху домашен хляб.
Други сурови ядки
- Бадеми: Накисват се за 8-12 часа, след което може да се обелят много по-лесно.
- Кашу: 2-4 часа - прекалено дългото накисване го прави прекалено кашкаво.
- Лешници: 8 часа са достатъчни - така се подобрява текстурата на този вид ядки, когато се използват за различни видове кремове или сосове.
Още полезни съвети:
- За повече аромат: Накиснете стафидите в портокалов сок или ром за по-интересен аромат.
- Солена вода: Леко подсолената вода може да подчертае вкуса на ядките.
- Бъдете предвидливи: Изкисвайте тези продукти вечер, за да са ви готови и подръка на следващия ден.