Домашната заквасена сметана не изисква специално оборудване или сложни уреди, за да си я приготвим сами у дома. Нужни са само малко търпение и правилно подбрани съставки, за да се радвате на вкусна сметана, която може да сравните с тази от доказани ферми.
Много от купешките варианти съдържат стабилизатори и добавки, които удължават трайността, но отнемат от типичния вкус. Когато сами приготвим този вид млечен продукт, знаем какво слагаме вътре и това е безценно.
Още по-хубавото е, че веднъж щом овладеете процеса лесно ще можете да го повторите, дори да го адаптирате към личните си предпочитания - сметаната да е по-кисела, по-гъста, по-кремообразна. Ще откриете и колко добре се съчетава с домашни печива, задушени зеленчуци, меко сирене или дори като основа за домашни дресинги. Ето как да я приготвите - стъпка по стъпка.
Необходими продукти:
- 250 мл течна животинска сметана (неподсладена, с минимум 30% масленост)
- 1 супена лъжица кисело мляко с живи култури (натурално, без добавки)
Стъпка 1: Изберете подходяща сметана
Ключът към добрата заквасена сметана е качеството на основата ѝ. Използвайте течна, неподсладена животинска сметана с висока масленост - тя трябва да е пастьоризирана, но не и ултрапастьоризирана (UHT), защото високата температура унищожава нужните ензими. Ако използвате сметана с по-нисък процент мазнини, заквасената ще е с по-рядка консистенция.
Съветваме ви да я купите от фермерски магазин, а не от големите търговски вериги.
Стъпка 2: Подгответе закваската
В чиста купа сложете 1 супена лъжица кисело мляко с живи бактерии. То ще служи като "стартер" и ще предизвика ферментационния процес. Уверете се, че млякото не съдържа нишесте, сухо мляко или други добавки, които могат да повлияят на текстурата. Препоръчително е да е на стайна температура, за да не се забави процесът на заквасване.
Стъпка 3: Смесете внимателно
Изсипете течната сметана при киселото мляко и разбъркайте внимателно с чиста лъжица или телена бъркалка. Целта не е да се вкарва въздух, а да се получи хомогенна смес. Може да използвате стъклен буркан или керамична купа - избягвайте метални съдове, тъй като някои метали могат да повлияят на развитието на бактериите.
Стъпка 4: Оставете сместа да ферментира
Покрийте съда с чиста кухненска кърпа или капак, но не плътно - нужно е да има малко въздух. Оставете на топло място за 18 до 24 часа, като температурата да бъде около 22-25°C. Сместа постепенно ще се сгъсти и ще придобие характерния леко кисел аромат. Ако обичате по-силно изразена киселинност, оставете до 36 часа, но не повече. При по-ниски температури процесът ще се забави.
Стъпка 5: Охладете и съхранявайте
След като сметаната се сгъсти, разбъркайте внимателно и преместете в буркан с плътно затваряща се капачка. Приберете в хладилник за поне 6-8 часа, за да стегне напълно и да се развие вкусът. Домашната заквасена сметана се съхранява в хладилник до 5 дни. Може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти - навсякъде, където бихте сложили купешка сметана.