Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си приготвим сами домашна заквасена сметана

Не изисква специално оборудване или сложни уреди


Домашната заквасена сметана не изисква специално оборудване или сложни уреди, за да си я приготвим сами у дома. Нужни са само малко търпение и правилно подбрани съставки, за да се радвате на вкусна сметана, която може да сравните с тази от доказани ферми.

Много от купешките варианти съдържат стабилизатори и добавки, които удължават трайността, но отнемат от типичния вкус. Когато сами приготвим този вид млечен продукт, знаем какво слагаме вътре и това е безценно.

Още по-хубавото е, че веднъж щом овладеете процеса лесно ще можете да го повторите, дори да го адаптирате към личните си предпочитания - сметаната да е по-кисела, по-гъста, по-кремообразна. Ще откриете и колко добре се съчетава с домашни печива, задушени зеленчуци, меко сирене или дори като основа за домашни дресинги. Ето как да я приготвите - стъпка по стъпка.

Необходими продукти:

  • 250 мл течна животинска сметана (неподсладена, с минимум 30% масленост)
  • 1 супена лъжица кисело мляко с живи култури (натурално, без добавки)

Стъпка 1: Изберете подходяща сметана

Ключът към добрата заквасена сметана е качеството на основата ѝ. Използвайте течна, неподсладена животинска сметана с висока масленост - тя трябва да е пастьоризирана, но не и ултрапастьоризирана (UHT), защото високата температура унищожава нужните ензими. Ако използвате сметана с по-нисък процент мазнини, заквасената ще е с по-рядка консистенция.

Съветваме ви да я купите от фермерски магазин, а не от големите търговски вериги.

Снимка: iStock by Getty images

Стъпка 2: Подгответе закваската

В чиста купа сложете 1 супена лъжица кисело мляко с живи бактерии. То ще служи като "стартер" и ще предизвика ферментационния процес. Уверете се, че млякото не съдържа нишесте, сухо мляко или други добавки, които могат да повлияят на текстурата. Препоръчително е да е на стайна температура, за да не се забави процесът на заквасване.

Стъпка 3: Смесете внимателно

Изсипете течната сметана при киселото мляко и разбъркайте внимателно с чиста лъжица или телена бъркалка. Целта не е да се вкарва въздух, а да се получи хомогенна смес. Може да използвате стъклен буркан или керамична купа - избягвайте метални съдове, тъй като някои метали могат да повлияят на развитието на бактериите.

Стъпка 4: Оставете сместа да ферментира

Покрийте съда с чиста кухненска кърпа или капак, но не плътно - нужно е да има малко въздух. Оставете на топло място за 18 до 24 часа, като температурата да бъде около 22-25°C. Сместа постепенно ще се сгъсти и ще придобие характерния леко кисел аромат. Ако обичате по-силно изразена киселинност, оставете до 36 часа, но не повече. При по-ниски температури процесът ще се забави.

Стъпка 5: Охладете и съхранявайте

След като сметаната се сгъсти, разбъркайте внимателно и преместете в буркан с плътно затваряща се капачка. Приберете в хладилник за поне 6-8 часа, за да стегне напълно и да се развие вкусът. Домашната заквасена сметана се съхранява в хладилник до 5 дни. Може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти - навсякъде, където бихте сложили купешка сметана.

Дайте оценка:

Тагове: заквасена сметана кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче