Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Блинчики: Вкусните руски палачинки със заквасена сметана

Идеални са за закуска, а ако добавите и мед, ще получите отличен десерт

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Специфичното и различното на тези палачинки е, че след като са готови, те трябва да бъдат много тънки и меки. Ето затова е и най-важно как ще се приготви тестото. В описаните продукти няма да се уточняват точните количества и грамаж, защото почти всичко се прави на око.

Необходими продукти:

  • Прясно мляко
  • Бяло брашно
  • Яйца
  • Захар
  • Сол
  • Краве масло
  • Слънчогледово олио
  • Заквасена сметана, 20%
  • Мед, по желание

Начин на приготвяне на тестото:

В около 200 мл прясно мляко се разбиват две яйца, може и повече. Слагат се около супена лъжица захар и 1 ч.л. сол.

Снимка: Юлиян Илиев

Добавя се брашно и сместа се миксира докато се получи много гъсто тесто.

Снимка: Юлиян Илиев

След това се добавя прясно мляко, пак се включва миксера и се приготвя хомогенна смес с много течна консистенция, която се проверява с една вилица за бучки и за гъстота.

Снимка: Юлиян Илиев

Ако тестото стане прекалено рядко, му се добавя още малко брашно. Ако пък прекалите и го направите твърде гъсто, добавя му се още прясно мляко. И така двете съставки се редуват до получаване на желания резултат.

Снимка: Юлиян Илиев

Накрая се добавя малко олио, всичко се разбърква и може веднага да се премине към изпичането на палачинките. Ако ли не, тестото се оставя в хладилника до 2-3 дни и се вади на стайна температура поне 30 мин. преди да се ползва.

За палачинките:

На силен огън се поставя подходящ тиган и се загрява за 10-15 мин.

Преди изпичането на всеки от блинчиките, на дъното на съда се капват буквално 2-3 капки олио, което чрез въртеливи движения се разнася по цялата му повърхност.

Тестото се разбърква добре, загребва се един черпак от него, а в другата ръка се държи тигана.

Сместа се излиза бавно в центъра на съда като през същото време той се върти така, че тестото да се рапредели равномерно до всичките му краища и да се получи хубава, тънка и кръгла палачинка. Останалото в черпака се връща обратно при тестото.

Връщаме тигана на огъня и изчакваме едната страна да се изпече. Това най-лесно се проверява, когато от горната част на блинчика напълно изчезнат по-суровите участъци и на повърхността започнат да се образуват малки дупчици.

Снимка: Юлиян Илиев

Тогава палачинката се обръща, като това става най-лесно, а и доста забавно, чрез подмятане във въздуха. Изпича се другата й страна и се слага в плоска чиния. Горната й страна се намазва с малко краве масло.

Снимка: Юлиян Илиев

Процедурата се повтаря до достигане на желания брой палачинки или докато тестото свърши.

Снимка: Юлиян Илиев

Как се сервират и сгъват:

Когато са готови всички блинчики, те се обръщат заедно, така че най-долният да дойде най-отгоре.

Сервират се с поднесени отделно заквасена сметана и мед, така че да може всеки да си ги овкусява, с каквото си поиска.

Снимка: Юлиян Илиев

За разлика от нашите палачинки, руските не се сгъват на руло, а на триъгълник. Първо се намазва палачинката, както си е в чинията, а после се сгъва на полукръг. После се сгъва още ведъж, този път перпендикулярно на предното движение и ето че така се оформя триъгълник. Ако той е много голям, може да се свие още веднъж вертикално през средата му.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

 

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол олио яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко заквасена сметана кафява захар мед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче