Специфичното и различното на тези палачинки е, че след като са готови, те трябва да бъдат много тънки и меки. Ето затова е и най-важно как ще се приготви тестото. В описаните продукти няма да се уточняват точните количества и грамаж, защото почти всичко се прави на око.
Необходими продукти:
- Прясно мляко
- Бяло брашно
- Яйца
- Захар
- Сол
- Краве масло
- Слънчогледово олио
- Заквасена сметана, 20%
- Мед, по желание
Начин на приготвяне на тестото:
В около 200 мл прясно мляко се разбиват две яйца, може и повече. Слагат се около супена лъжица захар и 1 ч.л. сол.
Добавя се брашно и сместа се миксира докато се получи много гъсто тесто.
След това се добавя прясно мляко, пак се включва миксера и се приготвя хомогенна смес с много течна консистенция, която се проверява с една вилица за бучки и за гъстота.
Ако тестото стане прекалено рядко, му се добавя още малко брашно. Ако пък прекалите и го направите твърде гъсто, добавя му се още прясно мляко. И така двете съставки се редуват до получаване на желания резултат.
Накрая се добавя малко олио, всичко се разбърква и може веднага да се премине към изпичането на палачинките. Ако ли не, тестото се оставя в хладилника до 2-3 дни и се вади на стайна температура поне 30 мин. преди да се ползва.
За палачинките:
На силен огън се поставя подходящ тиган и се загрява за 10-15 мин.
Преди изпичането на всеки от блинчиките, на дъното на съда се капват буквално 2-3 капки олио, което чрез въртеливи движения се разнася по цялата му повърхност.
Тестото се разбърква добре, загребва се един черпак от него, а в другата ръка се държи тигана.
Сместа се излиза бавно в центъра на съда като през същото време той се върти така, че тестото да се рапредели равномерно до всичките му краища и да се получи хубава, тънка и кръгла палачинка. Останалото в черпака се връща обратно при тестото.
Връщаме тигана на огъня и изчакваме едната страна да се изпече. Това най-лесно се проверява, когато от горната част на блинчика напълно изчезнат по-суровите участъци и на повърхността започнат да се образуват малки дупчици.
Тогава палачинката се обръща, като това става най-лесно, а и доста забавно, чрез подмятане във въздуха. Изпича се другата й страна и се слага в плоска чиния. Горната й страна се намазва с малко краве масло.
Процедурата се повтаря до достигане на желания брой палачинки или докато тестото свърши.
Как се сервират и сгъват:
Когато са готови всички блинчики, те се обръщат заедно, така че най-долният да дойде най-отгоре.
Сервират се с поднесени отделно заквасена сметана и мед, така че да може всеки да си ги овкусява, с каквото си поиска.
За разлика от нашите палачинки, руските не се сгъват на руло, а на триъгълник. Първо се намазва палачинката, както си е в чинията, а после се сгъва на полукръг. После се сгъва още ведъж, този път перпендикулярно на предното движение и ето че така се оформя триъгълник. Ако той е много голям, може да се свие още веднъж вертикално през средата му.