Необходими продукти:
- 200 г булгур
- 2 домата
- 2 стръка праз (бялата част)
- Прясна мента
- Пресен магданоз
- Зехтин
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 лимон
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Булгурът се сварява според инструкциите на опаковката.
- Доматите се потапят за 2 мин. във вряща вода, като преди това в тях се прави разрез "на кръст". Вадят се и се обелват. Нарязват се на кубчета.
- Булгурът се отцежда от водата и се връща в тенджерата.
- Празът, ментата и магданозът се наситняват и се прибавят в съда, заедно със зехтина, доматите, доматеното пюре, сокът от 1 лимон, червения пипер, солта и черния пипер. Всичко се разбърква.
- Салатата от булгур може да се сервира веднага или да се остави в хладилника. Най-вкусна става, ако преседи там цяла нощ.