Начинаещите ентусиасти на барбекюто често се вдъхновяват от идеята да приготвят абсолютно всичко на скара. Но по-опитните знаят, че не всяка храна се държи добре върху нагорещена скара, особено що се отнася до зеленчуците. Гледането на кулинарни предавания и видеа с майстори, които показват какви чудеса се правят със зеленчуци на барбекю, лесно може да ви подмами да експериментирате. Но рискът да съсипете както вечерята, така и самата скара, е напълно реален.
Някои зеленчуци като чушки и тиквички се чувстват чудесно на открит огън и се приготвят безпроблемно. Други обаче са истинско предизвикателство. За да избегнете разочарования, е важно да знаете кои видове не бива да се слагат директно върху скарата. С малко информираност и планиране можете лесно да подберете подходящи продукти и да изключите тези, които просто не се справят добре с високата температура, било заради текстурата си, формата или високото съдържание на вода. Те може и да са вкусни, но попаднат ли на скарата, често водят до повече загуби, бъркотия и разочарование, отколкото удоволствие.
Зеленолистни зеленчуци
Едно от първите неща, които трябва да изключите от менюто за скара, са зеленолистните зеленчуци. Мисълта да им придадете лек опушен аромат може да е примамлива, но реалността е различна - нежни листа като спанак и айсберг моментално прегарят или се свиват до неузнаваемост, оставяйки ви само с пушек и разочарование. Вместо апетитен резултат, ще получите неядивна купчина, която определено няма да впечатли гостите ви.
Може би ще се запитате защо тогава има салати със салата от сорта "Романа". Отговорът е в структурата ѝ - главата държи листата компактно събрани, така че не се разпадат върху скарата и се нагряват равномерно. Ако обаче не сте напреднал готвач, по-добре не рискувайте.
Краставици
Ако никога не сте се изкушавали да сложите краставица на скарата, не го правете. Този зеленчук съдържа толкова много вода, че директното му поставяне върху скарата води до почти мигновено разпадане. Дори при традиционно готвене в кухнята, рецептите с термично обработени краставици са рядкост. Обикновено се консумират сурови или се добавят към ястието едва след готвенето.
Освен това, краставиците почти не съдържат захари, което означава, че не могат да се карамелизират - ключов процес, който придава на много зеленчуци вкусната обвивка при печене. Нарежете ги за салата, направете пръчици за дипове, но не ги доближавайте до скарата, ако искате да запазите успеха на градинското си готвене.
Зелен боб
След като веднъж се увлечете по печенето на зеленчуци, лесно можете да решите да включите и зелен фасул в менюто. На пръв поглед изглежда подходящ - с твърда ципа, която сякаш ще издържи на огъня. Но достатъчно е само няколко бобчета да се промушат между скарата, за да се запалят и да задимят всичко наоколо. А понякога остават полусурови от едната страна и прегорели от другата - нежелан резултат, който трудно се спасява.
За да избегнете подобно фиаско, най-добре е да използвате парче алуминиево фолио - оформете импровизиран съд, поставете фасула вътре и сложете пакета на скарата. Така ще избегнете падането между решетките и ще можете спокойно да добавите мазнина или марината, без да застрашавате останалите продукти на скарата.
Червено цвекло
Ако сте сред амбициозните кулинари, които решават да включат червено цвекло в менюто на барбекюто - обмислете го още веднъж. То изисква значително по-дълго време за печене и внимателно следене, особено ако други зеленчуци вече са готови за минути.
По-разумният избор е да го увиете в алуминиево фолио, като така ще го предпазите от директен контакт със скарата. Дори нарязано на резени, цвеклото лесно загаря, поради високото си съдържание на захари, които се карамелизират бързо. Без навременна намеса това води до горчива, овъглена коричка. Вместо да рискувате и почиствате загоряла скара, опаковайте го добре или направете съд от фолиото, с който ще овладеете топлината и ще спестите време, нерви и усилия.