Картофите са сред най-обичаните продукти в кухнята. Но понякога се налага да ги заменим, дали заради дадена диета, по различни здравословни причини или просто от желание за малко разнообразие. Добрата новина е, че има много вкусни и интересни алтернативи, които могат достойно да заемат тяхното място в различните ястия.
Сладки картофи
- Подходящи са за печене, пюре, чипс и крем супи.
- По-сладки са и са богати на фибри и витамин А.
- Идеални са за ястия с пикантни или опушени нотки.
Карфиол
- Той е превъзходен заместител за направата на пюре, както и за карфиолени "пържени картофки".
- Нисковъглехидратен е и е лек, с неутрален вкус.
- Може да се настърже и да се използва вместо ориз в азиатски рецепти.
Корен от целина
- Отличен е за супи, пюре и запеканки. Само трябва да се обели и да се нареже на кубчета.
- Има леко пикантен и земен вкус, който се комбинира много добре с месо.
- Подходящ е за диети, които изискват нисък прием на въглехидрати.
Моркови
- Отлични са за сотиране, печене и за пюре.
- Добавят сладост и цвят, особено в ориенталски и средиземноморски ястия.
- Могат да се използват в комбинация с други кореноплодни.
Боб и леща
- Подходящи са за яхнии, салати и гарнитури.
- Засищат и са богати на протеини.
- Могат да заместят картофите в мусака или гювеч.
Ориз и булгур
- За гарнитури, пълнежи и запеканки.
- Лесни са за овкусяване и адаптиране към различни стилове в кулинарията.
- Подходящи са за замяна в ястия като сарми, пълнени чушки или ризото.
Тиквички и патладжан
- Идеални са за запичане, сотиране и пълнене.
- Те са леки и сочни и много добре поемат аромати.
- Могат да заместят картофите в мусака.
Царевица
- Използва се за салати, супи и гарнитури.
- Добавя нотка сладост и хрупкавост.
- Подходяща е за мексикански и южноамерикански ястия.