Арабската култура е известна със своето гостоприемство и богатата си кулинарна традиция. Така че, за да посрещнем гостите по арабски, необходима е не само вкусна храна, но и специално внимание към детайлите, които да създадат уютна и приятелска атмосфера.
Подготовката е важна
- Използвайте красива покривка с ярки цветове или пък такава с традиционни арабски мотиви. Запалете чаени свещи и украсете с цветя.
- Сервирайте ястията в традиционни за арабския свят глинени или медни съдове.
Нещичко за мезе
- Хумус: Семпла комбинация от нахут, тахан, лимонов сок и чесън.
- Баба гануш: Това е разядка от патладжан, смесен с тахан, лимонов сок и подправки.
- Табуле: Салата от булгур, магданоз, мента, домати и лук, овкусени с лимонов сок и зехтин.
- Фалафели: Пържени топчета от нахут или боб, сервирани с таханов или друг сос.
Основните ястия
- Шаурма: Мариновано пилешко, агнешко или телешко месо, което се пече на шиш и се сервира в питка с различни добавки като хумус, зеленчуци и сосове.
- Кускус: Гарнира се с месо, зеленчуци и ароматни подправки.
Нещо и за подслаждане с кафето
- Баклава
- Кадаиф
Напитките
- Ментов чай: Той е много ароматен и може да бъде сервиран горещ или студен.
- Арабско кафе: То най-често се пие без мляко и захар.
- Шербет: Плодов сироп, разреден с вода и лед.