Необходими продукти:
- 2 средни патладжана
- 4 супени лъжици екстра върджин зехтин
- 1 скилидка чесън, смачкана или настъргана на ситно
- 1 ч.л. семена от кимион, препечени
- 2 супени лъжици тахан
- 1 голям лимон, изцеден
- шепа листа магданоз, грубо нарязани, за поръсване (по желание)
- плосък или препечен хляб за поднасяне, плюс зеленчукови пръчици от моркови, краставица и чушка
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 240 градуса.
- Разрежете патладжаните наполовина по дължина и направете диагонални разрези по вътрешността на всяка от половините с помощта на остър нож, след това намажете с малко масло и овкусете със сол.
- На няколко места надупчете патлажаните преди да ги сложите във фурната.
- Печете ги с разреза надолу в тава, покрита с пергаментова хартия, за 20-25 минути, докато омекнат и кожата им почернее. Оставете да изстине.
- Обелете патладжаните и сложете месото в кухненски робот, чопър или блендер. Добавете чесъна, семената кимион, тахана и лимоновия сок. Подправете добре, след това разбийте, за да се смесят всички съставки.
- В средата на времето сложете 1 чаена лъжичка, ако е останало от маслото, в което сте пекли патладжаните. Заменете с хубав зехтин.
- Подправете разядката на вкус при необходимост. Сложете струйка зехтин, поръсете с магданоз и сервирайте с препечен или арабски хляб заедно със зеленчуковите пръчици.