Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Баба гануш - кралицата на разядките в арабската кухня

Апетитна, вкусна и изключително лесна за приготвяне

15’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 средни патладжана
  • 4 супени лъжици екстра върджин зехтин
  • 1 скилидка чесън, смачкана или настъргана на ситно
  • 1 ч.л. семена от кимион, препечени
  • 2 супени лъжици тахан
  • 1 голям лимон, изцеден
  • шепа листа магданоз, грубо нарязани, за поръсване (по желание)
  • плосък или препечен хляб за поднасяне, плюс зеленчукови пръчици от моркови, краставица и чушка

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 240 градуса.
  2. Разрежете патладжаните наполовина по дължина и направете диагонални разрези по вътрешността на всяка от половините с помощта на остър нож, след това намажете с малко масло и овкусете със сол.
  3. На няколко места надупчете патлажаните преди да ги сложите във фурната.
  4. Печете ги с разреза надолу в тава, покрита с пергаментова хартия, за 20-25 минути, докато омекнат и кожата им почернее. Оставете да изстине.
  5. Обелете патладжаните и сложете месото в кухненски робот, чопър или блендер. Добавете чесъна, семената кимион, тахана и лимоновия сок. Подправете добре, след това разбийте, за да се смесят всички съставки.
  6. В средата на времето сложете 1 чаена лъжичка, ако е останало от маслото, в което сте пекли патладжаните. Заменете с хубав зехтин.
  7. Подправете разядката на вкус при необходимост. Сложете струйка зехтин, поръсете с магданоз и сервирайте с препечен или арабски хляб заедно със зеленчуковите пръчици.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън магданоз лимон патладжан кимион тахан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче